Η Τουρκία πλησιάζει ένα καθοριστικό σημείο που ίσως σημάνει το τέλος κάθε ελπίδας για επιστροφή στη δημοκρατία, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο του Economist, που αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις, με επίκεντρο τη σύλληψη και κράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Όπως υπογραμμίζεται, ο Ιμάμογλου πιθανώς να παραμείνει φυλακισμένος για μήνες ή ακόμα και χρόνια, ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία πλησιάζει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή της εξακολουθούσε να είναι αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες αποκαλούν ανταγωνιστικό αυταρχικό καθεστώς: αν και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί ανεξέλεγκτες εκτελεστικές εξουσίες και de facto ελέγχει τα δικαστήρια και το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης, οι εκλογές στην Τουρκία παρέμεναν ως επί το πλείστον ελεύθερες. Όμως στις 19 Μαρτίου η αστυνομία συνέλαβε τον κ. Ιμάμογλου, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Ερντογάν, μαζί με δεκάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων συμβούλων του και άλλων τοπικών αξιωματούχων. Αυτό που απομένει, πλησιάζει την απροκάλυπτη απολυταρχία».
Πολιτικό παιχνίδι πίσω από τη σύλληψη
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς ακόμη και αν ο Ιμάμογλου αφεθεί ελεύθερος πριν τις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζει ένα τεράστιο εμπόδιο, καθώς μία ημέρα πριν τη σύλληψή του, οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν το πανεπιστημιακό του δίπλωμα, καθιστώντας τον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μη επιλέξιμο ως υποψήφιο πρόεδρο.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τόσο η αντιπολίτευση όσο και ανεξάρτητοι παρατηρητές κάνουν λόγο για μια ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενη κίνηση. Το ίδιο πιστεύεται και για τις κατηγορίες εναντίον του δημάρχου, που αφορούν υποκίνηση τρομοκρατίας, διαφθορά και στημένες κρατικές συμβάσεις.
Οι συλλήψεις πυροδότησαν τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Χιλιάδες διαδηλωτές, ειδικά φοιτητές, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Τουλάχιστον 340 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις για μία εβδομάδα. Η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα έχει περιοριστεί, και δρόμοι έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν την Κωνσταντινούπολη.
Ιμάμογλου: Απειλή για τον Ερντογάν
Σύμφωνα με το άρθρο, η πολιτική ανθεκτικότητα του Ιμάμογλου είναι αυτό ακριβώς που τον κατέστησε τόσο επικίνδυνο για τον Ερντογάν και τόσο δημοφιλή στους ψηφοφόρους. «Ο Ιμάμογλου εδώ και μήνες προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις απέναντι στον Ερντογάν. Είναι ένας υποψήφιος με μεγάλη απήχηση, καθώς προέρχεται από κοσμικό κόμμα, αλλά προσελκύει και θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Επιπλέον, διοικεί τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, αλλά κατάγεται από το κέντρο της χώρας. Έχει χαρισματική προσωπικότητα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου κέρδισε τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές του 2019, αναγκάστηκε όμως να επαναλάβει τη νίκη του μετά από την ακύρωση του αποτελέσματος. Το 2022 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για δήλωσή του εναντίον αξιωματούχων, αλλά παρόλα αυτά, επανεξελέγη δήμαρχος το προηγούμενο έτος με εντυπωσιακά αποτελέσματα για το CHP.
Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με τον Σόνερ Καγκάπταϊ του Washington Institute, φαίνεται πως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ιμάμογλου θα γινόταν μια ακαταμάχητη πολιτική δύναμη.
Το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Ερντογάν ρισκάρει σοβαρά, πιστεύοντας ότι το όφελος από την εξουδετέρωση του κύριου πολιτικού του αντιπάλου υπερτερεί της ζημιάς που υφίσταται η τουρκική δημοκρατία. Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις είναι χλιαρές, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφύγει οποιαδήποτε έντονη αντίδραση. Μάλιστα, φημολογείται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να προχωρήσει στην πώληση των μαχητικών F-35 προς την Τουρκία, με τον Ερντογάν να προγραμματίζει επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στις συλλήψεις, με την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά να σημειώνει πτώση 16,3% μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από την κράτηση του Ιμάμογλου. Οι διαμαρτυρίες εντείνονται, η πίεση στο τουρκικό νόμισμα αυξάνεται, και ο Economist καταλήγει με την εικόνα μιας χώρας που, μέσα από σύννεφα δακρυγόνων, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη δημοκρατία.
ΑΑΔΕ: Τηλεφωνικές «οχλήσεις» σε 60.000 οφειλέτες της εφορίας