Τα εδέσματα, με τον επιθετικό προσδιορισμό Σμυρναίικα, είναι τα όλα τα «εξωτικής» νοστιμιάς πιάτα και γλυκίσματα που έφεραν στην Ελλάδα οι Σμυρνιές.
Γνωστές εξάλλου για το μεράκι τους στην κουζίνα, εμπλούτισαν τις ζύμες τους και γενικά τις συνταγές τους, με όλα αυτά τα άγνωστα στους πολλούς, υλικά όπως η ζάχαρη, το βούτυρο, τα μπαχαρικά και αρωματικά, τα οποία έφεραν αργότερα μαζί τους.
Έτσι τα Σμυρναίικα κουλουράκια, ήταν τα κουλουράκια που έφτιαχναν οι Σμυρνιές το Πάσχα.
Μοσχοβολούν βούτυρο, βανίλια και μαχλέπι.
Ωστόσο αυτή η συνταγή που βγάζει 80 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα κάνετε, έχει ελάχιστη ζάχαρη και έτσι μπορούμε να φάμε λίγα περισσότερα.
Σμυρναίικα κουλούρια (Πασχαλινά)
- Υλικά:500 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 ml γάλα εβαπορέ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2-3 κ.σ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
- 2 βανιλίνες
- 1.500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 – 2 κρόκοι αυγού, χτυπημένοι με λίγο νερό, για το άλειμμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μαχλέπι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμάρι, που να μην κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Πλάθουμε κουλουράκια σε όποιο σχήμα θέλουμε, βάλτε και τα μικρά σας στο παιχνίδι. Στρογγυλά, μακρόστενα ή πλεξουδάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψιά ή λαμαρίνες φούρνου, στρωμένες με λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα κουλουράκια με το άλειμμα κρόκου – νερού, πασπαλίζουμε με ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.