Άλλο ένα «φράγμα» ληξιπρόθεσμου χρέους των πολιτών προς το Δημόσιο και στην εφορία «έσπασε». Οι οφειλές ξεπέρασαν τα 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη τα 25 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.
Έτσι, φαντάζει αμφίβολο και αν τελικά θα εισπραχθεί ένα σημαντικό ποσό από αυτό το «βουνό» ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 110 δισ. ευρώ που σχηματίστηκε τον Νοέμβριο, είτε μέσω ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή με κατασχέσεις.
Μάλιστα, τον Νοέμβριο προστέθηκαν απλήρωτοι φόροι 750 εκατ. ευρώ στα «βερεσέδια» της εφορίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Νοέμβριο παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τα 110,171 δισ. με τους απλήρωτους φόρους να διαμορφώνονται σε 750 εκατ. ευρώ, διογκώνοντας τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2021 στα 5,135 δισ. ευρώ από 4,385 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Ο αριθμός των φορολογουμένων που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ήταν 4.138.985 με αισθητή μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο όταν οι ανοιχτοί λογαριασμοί αφορούσαν σχεδόν 4,3 εκατομμύρια φορολογουμένων.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,9 εκατομμύρια πολίτες ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος έως τον Απρίλιο
«Βαρύ το φορτίο» που έχουν να σηκώσουν οι υπόχρεοι, οι οποίοι αποφεύγουν ακόμη και να ρυθμίσουν τα λεγόμενα «κορονοχρέη», ενώ φέτος το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φέρει νωρίτερα –και συγκεκριμένα μέσα στο α’ τετράμηνο της χρονιάς- τις πληρωμές που αφορούν τόσο σε ΕΝΦΙΑ, όσο και στον φόρο εισοδήματος που αναλογεί στο 2021.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως στα τέλη Μαρτίου αρχίζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου, ενδεχομένως σε 10 δόσεις.
Έτσι, με την ολοκλήρωση της πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρονιάς στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αμέσως μετά σε διάστημα ενός μήνα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορο-δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 και από τον Απρίλιο η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οι οδηγίες Πιτσιλή στα λογιστήρια
Ήδη άλλωστε με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, καλούνται οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.
Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021, καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι οδηγίες που απέστειλε η ΑΑΔΕ στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων προβλέπει τα εξής:
- Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
- Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.
- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.
- Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζομένους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετρείται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
- Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζομένους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).
- Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους –μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης– επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 είναι αφορολόγητο, καθώς και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).
Στο μεταξύ, πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021, η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα «παγώσει» τα τεκμήρια για όσους φορολογουμένους το προηγούμενο έτος ήταν σε αναστολή εργασίας, ναυτικούς που ανεστάλη η σύμβαση ναυτολόγησης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν «κουρεμένα» ενοίκια.
ΠΗΓΗ enikos gr.