Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος.
Ειδικότερα, στη σχετική ψηφοφορία που έγινε, 17 μέλη της Π.Γ. επιβεβαίωσαν ουσιαστικά την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, 1 μέλος τάχθηκε κατά (η Θεοδώρα Τζάκρη), ενώ υπήρχε και 1 αποχή.
Σε σχετική της ανακοίνωση, η Π.Γ. τονίζει με νόημα ότι «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών».
Νωρίτερα, ο Στ. Κασσελάκης είχε «σπάσει τη σιωπή του» και παρενέβη μέσω social media, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «προβοκάτσιες» και για «εκτροπή», τονίζοντας πως ο ίδιος είναι «εδώ».
Τζάκρη: Ιστορικό ατόπημα, παράτυπη ενέργεια
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Π.Γ. η Θεοδώρα Τζάκρη.
Και πρόσθεσε τα εξής:
«Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος. Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του. Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους. Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα. Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
»Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία.»
Τι προηγήθηκε
Αφορμή για τις τελευταίες εξελίξεις ήταν το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την έγκριση της μομφής εναντίον του ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε νωρίτερα με την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και τη ρώτησε «ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο για οικονομικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις».
Παράλληλα, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προβεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε ανακοινώσεις των επόμενων βημάτων του, με την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πιθανότερο σενάριο.
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.
Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν.