Οι μεγάλες απώλειες για την παραγωγή της Ισπανίας έχουν εκτοξεύσει τις τιμές
Σε ιστορικό υψηλό κινούνται οι διεθνείς τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, έχοντας ξεκινήσει από πέρσι μια τρελή ανοδική κούρσα, εξαιτίας της σημαντικά μειωμένης παραγωγής από την Ισπανία λόγω ξηρασίας.
Ελαιόλαδο: Η ξηρασία φέρνει έλλειψη στην Ευρώπη και εκτινάσσει τις τιμές
Το ελαιόλαδο διαπραγματευόταν για 6.269,63 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο, υψηλότερα κατά 46% από πέρυσι.
Στην Αμερική όπου το ελαιόλαδο εισάγεται κατ’ εξοχήν από την Ισπανία, η τιμή αυτή σημαίνει περίπου 6 δολάρια το λίτρο, στα οποία εάν προστεθούν τα έξοδα αποστολής, μάρκετινγκ και πωλήσεων εκτινάσσεται πολύ πιο πάνω.
Ο Filippo Berio, της ομώνυμης φίρμας ελαιολάδου με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, χαρακτήρισε την τελευταία ελαιοκομική περίοδο «την πιο απαιτητική που έχει καταγραφεί, με τις χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών τα τελευταία 30 χρόνια», σύμφωνα με το Market Watch.
Το προηγούμενο καλοκαίρι η Ισπανία αντιμετώπισε τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχουν καταγραφεί στη χώρα.
Ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είχε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνήθη, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.
Το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας προέβλεψε τον Μάρτιο ότι η καλλιέργεια θα αποδώσει μόλις 680.000 τόνους ελαιόλαδου την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, χαμηλότερα από τη μέση ετήσια απόδοση των 1,37 εκατομμυρίων τόνων πενταετίας, σύμφωνα με τους Olive Oil Times.
Η χώρα είχε μια περίοδο «πολύ ξηρού» καιρού τον Μάρτιο, καταγράφοντας μόλις το 36% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της χώρας. Αντιμετώπισε 36 συνεχείς μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου.
Η Ισπανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους αγρότες.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ιταλοί καλλιεργητές.
Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να αποτελούν προάγγελο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον, τόσο για τους παραγωγούς που αφορά το εισόδημά τους, όσο και για τους καταναλωτές που θα πληρώνουν το λάδι για χρυσάφι.
Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να δυσκολέψει την ελαιοκαλλιέργεια σε ορισμένες από τις πιο παραγωγικές περιοχές, όπως διαπίστωσαν Ισπανοί και Πορτογάλοι ερευνητές σε μια μελέτη.