Η εταιρεία Αίολος περιλαμβάνει κάποια από τα σπουδαιότερα οινικά ονόματα στο portfolio της, οπότε η ετήσια παρουσίαση, μέρος της ανεξάντλητης συλλογής της, έφερε στο “γήπεδο” σπουδαία μπάλα όλων των χρωμάτων και στυλ. Παράλληλα όμως, μου έδωσε άλλη μια ευκαιρία να δοκιμάσω σπουδαίες Ελληνικές ετικέτες, πλάι σε ξακουστά κρασιά του πλανήτη, και να συγκρίνω το επίπεδό τους. Μετά από 150 κρασιά που πέρασαν από το ποτήρι μου, η Ελλάδα μπορεί να έχασε τη μάχη της παρακάτω καλύτερης δεκάδας στις λεπτομέρειες, όμως απέδειξε και πάλι (τουλάχιστον σε εμένα!) ότι πλέον μπορεί να συναγωνιστεί μέσα στο μπουκάλι παραγωγούς – μύθους μεγάλων κρασιών και τρομακτικών τιμών.
Χατζηδάκη Οινοποιείο, Νυχτέρι 2020
Αν κανείς αναζητά μια αυστηρή, σπουδαία Σαντορίνη έχει πολλές επιλογές. Αν όμως αναζητά μια ηδονιστική Σαντορίνη ο φακός σίγουρα θα εστιάσει προς …Πύργο μεριά. Προϊόν αιωνόβιων κλιμάτων που έχουν τρυγηθεί όψιμα, το παλαιωμένο για 12 μήνες σε βαρέλια Νυχτέρι Χατζηδάκη επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της γλυκιάς ορυκτότητας, της ξηροκαρπάτης πληθωρικότητας και της αχαλίνωτης δύναμης.
Livio Fellouga, Friulano Cigar 2018
Ο Livio Fellouga είναι ένας από τους ανθρώπους που μετέτρεψαν το ξεχασμένο και ερειπωμένο μεταπολεμικό Friuli στη σπουδαιότερη περιοχή για λευκά κρασιά της Ιταλίας. Τροπικό σαν ανανάς, ευωδιαστό σαν αρμπαρόριζα και απαλό σαν βελούδο, το ωριμασμένο σε αμφορείς από τερακότα Cigar οφείλει το όνομά του στο μεγάλο του πάθος και αποτελεί μια κορυφαία έκφραση του ντόπιου σταφυλιού Friulano.
Willi Brundlmayer, Riesling Ried Zobinger Heiligenstein Lyra 2014
H “Ιερή Πέτρα” είναι ένα από τα σπουδαιότερα Grand Cru της Αυστρίας, αλλά και παρτιτούρα για μια επική συμφωνία του Willi Brundlmayer. Δώδεκα εκτάρια διαθέτει στην καρδιά του ο σπουδαίος παραγωγός και έχει διαμορφώσει τα δύο εξ’ αυτών με το σύστημα Lyra. Το Riesling του ΄14 είναι ακόμα πολύ νέο(!) όμως ήδη κάνει μια επίδειξη της τέλειας ωρίμανσης των σταφυλιών και του πετρόλ μεγαλείου του.
William Fevre Domaine, Chablis Grand Cru Les Preuses 2020
Ως Grand Cru του Chablis, τo “Les Preuses” είναι ένας από τους μυθικότερους τόπους στη γη για την ποικιλία Chardonnay. Ο καρπός των 25,5 στρεμμάτων που κατέχει ο Fevre ζυμώνει και ωριμάζει μερικώς σε βαρέλι, ωστόσο δεν απολύει στάλα από την ορυκτότητά που του προσδίδει το μοναδικό terroir. Αγριο, στυφούτσικο και απίστευτα μακρύ, θα παλαιώσει για τουλάχιστον 15 χρόνια!
Καρυδά Κτήμα, Νάουσα 2019
Οι φίλοι του Ξινόμαυρου εδώ θα βρεθούν μπροστά σε μια ύψιστη έκφρασή του. Προερχόμενη από το Cru των 25 στρεμμάτων στην Ανω Γάστρα -τα οποία η οικογένεια Καρυδά καλλιεργεί με παραδειγματικό πάθος- η Νάουσα αυτή θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλά φημισμένα Barolo και Barbaresco με τη συμπύκνωση της ντομάτας και της βιολέτας, τη φοβερή δομή και την ατελείωτη επίγευσή της.
Σκούρα Κτήμα, Σύνορο 2019
Τα τρία αμπελοτόπια στα 650 μέτρα που συνορεύουν μεταξύ τους, δεν δίνουν μόνο την έμπνευση για το όνομα και την ετικέτα, αλλά και την πρώτη ύλη γι’ αυτό το σπάνιας ράτσας ερυθρό από Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο που γεμίζει το ποτήρι με φινέτσα μολυβιού, βιολέτας και μελανιού. Η οξύτητα και οι τανίνες ευθύνονται για το αυστηρό παρόν, διασφαλίζουν ωστόσο ένα συγκινητικό μέλλον…
Muga Bodegas, Rioja Reserva 2018
Το εμβληματικό αυτό blend με βάση τις ποικιλίες Tempranillo και Garnacha ωριμάζει για 24 μήνες σε βαρέλι, διαθέτει αρώματα ώριμου βατόμουρου και μπαχαρικών, τέλεια ισορροπία οξύτητας, τανινών και φρούτου και τρομερό τελείωμα γραφίτη. Επίσης είναι η “βασική” ερυθρή ετικέτα τού σχεδόν αιωνόβιου σε ιστορία μυθικού οινοποιείου της Rioja. Κάτι σαν να λες ότι η Carrera είναι η βασική 911 δηλαδή…
Αργυρός Κτήμα, Vinsanto First Release 2015
Το ότι ο κορυφαίος παραγωγός από την Επισκοπή Γωνιά παράγει το Late Release δεν απαγορεύει σε αυτό το βαρυφορτωμένο με αρώματα βερίκοκου και χουρμά Vinsanto των 4 ετών να διεκδικεί το χαρακτηρισμό “αριστούργημα”! Μάλιστα ίσως κάποιοι προτιμήσουν την απίστευτη γλυκόξινη αγριάδα του από το βελούδο του μεγάλου αδελφού, τη στιγμή μάλιστα που το γευστικό μάκρος του είναι εξίσου τρομακτικό.
Henriques & Henriques, Madeira Boal 10 Years Old
Η παραμονή σε ζεστά κελάρια και το καραμέλωμα των σακχάρων προσδίδει στα κρασιά του Πορτογαλικού νησιού που βρίσκεται καταμεσής του Ατλαντικού ένα ξεμυαλιστικό παιχνίδι ξινού-γλυκού-πικρού. Το ημίγλυκο Boal του περφεκτιονιστή “H & H” προσθέτει στο παιχνίδι πυκνά αρώματα γλυκού καρυδιού και ένα υπέροχο βελούδο, απόρροια της 10χρονης παραμονής του ενισχυμένου κρασιού σε βαρέλι.
Oremus, Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2014
Ο Λουδοβίκος ο 14ος αποκάλεσε το Tokaji “κρασί των βασιλιάδων, βασιλιά των κρασιών” και αυτή τη φορά η βασιλεία αποδείχθηκε σοφή! Αυτό το απερίγραπτο Ουγγαρέζικο γλυκό ποίημα προέρχεται από σταφύλια που έχουν προσβληθεί από ευγενή σήψη συμπυκνώνοντας τις αποδόσεις σε μόλις 14 λίτρα/στρέμμα! Ενα ύψιστης αριστοκρατικότητας όργιο μελιού, mi cuit βερίκοκου και σαφράν…
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image