Έξι κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές, με επικεφαλής τον Όμιλο Αγγελικούση, εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την πορεία των συνομιλιών στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στο Λονδίνο. Οι συνομιλίες αυτές στοχεύουν στην αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050, ωστόσο οι Έλληνες πλοιοκτήτες προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες προτάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους καυσίμων και στην προώθηση καινοτόμων, αλλά ίσως μη δοκιμασμένων, προγραμμάτων για καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες και την απειλή για οικονομικά αντίποινα κατά των μελών του IMO που υποστηρίζουν την επιβολή παγκόσμιου φόρου άνθρακα.
Η Μαρία Αγγελικούση, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση, μιλώντας εκ μέρους των εφοπλιστών, δήλωσε ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ υπογραμμίζει τις προκλήσεις της προώθησης άγνωστων εναλλακτικών λύσεων, ενώ παράλληλα απαιτούνται τεράστια κεφάλαια, της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων ετησίως, λόγω των «υπερβολικά επιθετικών και μη ρεαλιστικών» προτάσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ίδια πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή των διαπραγματεύσεων είναι ατυχής, δεδομένου του τρέχοντος «σοβαρού εμπορικού πολέμου».
Η πρωτοβουλία του Ομίλου Αγγελικούση υποστηρίζεται από τις εταιρείες GasLog του Πέτρου Λιβάνου, Latsco της οικογένειας Λάτση, Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου, Dynacom του Γιώργου Προκοπίου, TMS του Γιώργου Οικονόμου και Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση-Κανελλάκη. Οι επτά αυτές εταιρείες τόνισαν την ανάγκη για «μέτρα πολιτικής κατάλληλα για τον σκοπό», που θα παρέχουν στην αγορά τα σωστά μηνύματα για την αποανθρακοποίηση.
Η κ. Αγγελικούση υποστήριξε έναν δίκαιο και ισορροπημένο μηχανισμό για όλους τους τομείς της ναυτιλίας, επικεντρωμένο στην επίτευξη στόχων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς συγκέντρωση υπερβολικών κεφαλαίων. Οι εφοπλιστές εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τα προτεινόμενα καθεστώτα ποινών για μείγματα LNG και βιοκαυσίμων, τα οποία θεωρούν «τις μοναδικές διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές καυσίμου χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Στο τραπέζι του IMO βρίσκονται τρεις επιλογές: ένας υψηλός φόρος άνθρακα, ένας χαμηλότερος φόρος και ένα σύνθετο σύστημα πιστώσεων. Οι Έλληνες εφοπλιστές προειδοποίησαν ότι ένα σύστημα με τιμές από $50 έως $600 ανά τόνο ισοδύναμου CO2 θα οδηγήσει σε τεράστια κόστη, διπλασιάζοντας το κόστος καυσίμων για τα συμβατικά πλοία έως το 2030 και τετραπλασιάζοντάς το έως το 2040, με τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να ξεπερνούν τα $100 δισ.
Ανάλυση από το UCL Energy Institute του Πανεπιστημίου του Λονδίνου υποδεικνύει ότι μόνο ένας υψηλός φόρος άνθρακα θα μπορούσε να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές στην αγορά για την επίτευξη καθαρής ενέργειας έως το 2050, ενώ ένα σύστημα πιστώσεων θα μπορούσε να ευνοήσει μακροπρόθεσμα το LNG και τα βιοκαύσιμα, κάτι που οι κλιματολόγοι θεωρούν λανθασμένη πολιτική.
Παρά τις ανησυχίες τους, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση, επενδύοντας σε πλοία μεταφοράς LNG και σε επιλογές διπλού καυσίμου LNG. Η κ. Αγγελικούση τόνισε την ανάγκη για ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές και θα επιτρέπει την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών.