Εξερευνώντας τα όρια: η πρώτη ελληνική αποστολή στην Ανταρκτική
Μια ιστορική στιγμή για την ελληνική επιστημονική κοινότητα γίνεται πραγματικότητα, καθώς για πρώτη φορά ένα ελληνικό επιστημονικό σωματείο στέλνει αποστολή στο Νότιο Πόλο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δύο Ελληνίδες ερευνήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης ηγούνται αυτής της προσπάθειας, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην επιστημονική έρευνα, ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες του πλανήτη.
Η εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο την πρώτη αυτή αποστολή, αλλά και τη στρατηγική σημασία της Ανταρκτικής για την Ελλάδα και την επιστήμη.
Μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένους ερευνητές, η εκδήλωση θα ρίξει φως σε ερωτήματα όπως:
- Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή εξερεύνηση και στρατηγική;
- Πώς η επιστήμη ξεπερνά τα γεωγραφικά και φυσικά όρια στον πιο απομακρυσμένο και αφιλόξενο τόπο του πλανήτη;
- Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές σε περιορισμένα περιβάλλοντα και ακραίες συνθήκες;
Η εκδήλωση δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να τιμήσουμε τις πρωτοπόρες Ελληνίδες ερευνήτριες, αλλά και μια πρόσκληση να σκεφτούμε το μέλλον της Ελλάδας στην παγκόσμια επιστημονική σκηνή.
Ας γίνουμε μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής. Η Ανταρκτική ανοίγει την πόρτα της στην Ελλάδα.
Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου, Ριζάρη 2, Αθήνα
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
- (18:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)
- 18:00 – 18:20 : Έναρξη –Χαιρετισμός Προέδρου-Παρουσίαση των 2 πρώτων Ελληνίδων Επιστημόνων της πρώτης Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική.
- 18:20 – 18:40 : «Μια Αρκτική Στρατηγική για την Ελλάδα; Χαράσσοντας το Μονοπάτι από τη Μεσόγειο στον Πόλο».
Απόστολος Τσιουβαλάς, Διδακτορικός Ερευνητής στο UiT The Arctic Univeristy of Norway, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης-Βίρβος, Διδακτορικός Ερευνητής στο UiT The Arctic Univeristy of Norway. - 18:40 – 19:00 : «Πρώτη Βρετανική Αποστολή στην Ανταρκτική – Southern Cross Expedition». Νίκος Τόδουλος, Εξερευνητής, Αρχηγός ΑναβάσεωνΕ.Ο.Ο.Α.
- 19:00 – 19:20 : «Πότε Γεννήθηκε το Ισχυρότερο Θαλάσσιο Ρεύμα της Γης; » Δρ. Δημήτριος Ευαγγελινός, Ωκεανογράφος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Msc
Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, PhD Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. - 19:20 – 19:40 : «Οι Δραστηριότητες του Βουλγαρικού Ινστιτούτου της Ανταρκτικής (ΒΑΙ)». Dr. Christo Pimpirev, BAI Director, Συμεών Κωνσταντινίδης,
Ωκεανογράφος – Μετεωρολόγος MSc, Υποναύαρχος (εα) ΠΝ, Πρόεδρος
ΕΛΕΠΟΖ. - 19:40 – 20:00 : «Οπτικοακουστικό Σύστημα για τον Μετριασμό των Ψυχολογικών Επιπτώσεων από την Μακρά Παραμονή σε Περιορισμένα
Περιβάλλοντα». Χριστίνα Μπαλωμενάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός., Ερευνήτρια στο TUC TieLab, Πολυτεχνείο Κρήτης.
- 20:00 – 20:20 : Ερωτήσεις – Σύνοψη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συντονιστική Επιτροπή
Σ. Κωνσταντινίδης I. Παπαχρήστου
Π. Σπύρου Α. Μαυραειδόπουλος
Θ. Μαυροειδής Α. Τεμπονέρα