Το βουλγαρικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος Sv. Sv. Kiril i Metodi (RSV 421) έφτασε με επιτυχία στη βουλγαρική Ανταρκτική Βάση St Kliment Ohridski, στο νησί Livingston, το Σάββατο στις 22:20 ώρα Βουλγαρίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική στιγμή για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα για την ελληνική ερευνητική συμμετοχή στην παγωμένη ήπειρο.
Ο ναύαρχος του στολίσκου, καθηγητής Kalin Kalinov, επικεφαλής της Ναυτικής Ακαδημίας Nikola Vaptsarov, μοιράστηκε την είδηση μέσω ανάρτησής του στο Facebook:
«Το Σάββατο Στις 22:20 ώρα Βουλγαρίας, και πάλι το σκάφος της Ναυτικής Ακαδημίας έφτασε στη βάση μας στο νησί Λίβινγκστον. Ο διοικητής Radko Muevski μετέφερε όλους σώους και αβλαβείς στον τελικό προορισμό τους! Σας ευχαριστούμε διοικητά!»
Ελληνική Συμμετοχή στην Παγωμένη Ήπειρο
Στην αποστολή συμμετέχουν δύο ερευνήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Εύχαρις Γουρουντή και η Χριστίνα Μπαλωμενάκη, οι οποίες αναχώρησαν από την Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου. Οι Ελληνίδες επιστήμονες διέσχισαν με το σκάφος “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος” το επικίνδυνο Drake Passage, ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα στον πλανήτη, που συνδέει το Cape Horn της Νότιας Αμερικής με τις Νότιες Νήσους Shetland στην Ανταρκτική. Η επιτυχία τους αναδεικνύει την αφοσίωσή τους σε μια αποστολή που έχει ιστορική σημασία.
Ο Σκοπός της Αποστολής
Η αποστολή οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών (ΕΛΕΠΟΖ) και φιλοξενείται στη βουλγαρική βάση στο νησί Livingston. Η έρευνα εστιάζει σε δύο κρίσιμους τομείς:
- Μετριασμός ψυχολογικών επιπτώσεων από την παραμονή σε ακραία περιβάλλοντα.
- Σχεδιασμός λειτουργικών βάσεων για αντίστοιχες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή Ελληνίδων ερευνητριών στην Ανταρκτική, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή επιστημονική σκηνή.
Ευχές για Καλή Επιτυχία
Ο καθηγητής Kalinov ευχήθηκε καλή επιτυχία τόσο στο πλήρωμα του πλοίου όσο και στην πολική αποστολή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την πρόοδο της επιστήμης.
Η αποστολή αυτή αποτελεί ορόσημο για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και ένα φωτεινό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας στην υπηρεσία της γνώσης και της καινοτομίας.