Μπρουσκέτα με ντοματίνια, μοτσαρέλα και άγρια ρόκα
ΥΛΙΚΑ
3 ½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σκορδέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 ντοματίνια δαμάσκηνα
4 φέτες ψωμί τσιαμπάτα
150 γρ. μοτσαρέλα (στραγγισμένο βάρος) κομμένη σε 4 κομμάτια
10 γρ. άγρια ρόκα, πλυμένη και στραγγισμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε μαζί τις τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο και το καρύκευμα. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, αλείφετε με λίγο λάδι σκόρδου και τις τακτοποιείτε σε ένα αλουμινόχαρτο κατάλληλο για το μαγείρεμα στο μπάρμπεκιου (ιδανικός είναι ο δίσκος Weber). Ψήνετε στο μπάρμπεκιου με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε Άμεση Μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν οι ντομάτες. Αφαιρείτε από το μπάρμπεκιου.
Αλείφετε τη μία πλευρά της τσιαμπάτα με το υπόλοιπο λάδι και μαγειρεύετε σε για 2 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά ή μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.
•Ρίχνετε τη φρυγανισμένη τσιαμπάτα στο ταψί και βάζετε από πάνω μια φέτα μοτσαρέλα και δύο μισές ντομάτες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 2 έως 3 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάζετε την μπρουσκέτα από το μπάρμπεκιου, γαρνίρετε με άγρια ρόκα και σερβίρετε με λίγο μαύρο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο, αν θέλετε.
Σαλάτα µε κολοκύθι, µανιτάρι και αβγό
ΥΛΙΚΑ
4 µανιτάρια
2 κολοκυθάκια
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές χυµό λεµονιού
4 αβγά βρασµένα
1 συσκευασία διάφορα µαρούλια
Αλάτι, πιπέρι
Για το ντρέσινγκ:
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές χυµό λεµονιού
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε τα µανιτάρια σε φέτες και τα βάζετε σε ένα µπολ. Κόβετε τα κολοκύθακια στη µέση, µε τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή (ειδικό εργαλείο που ξεφλουδίζετε τα λαχανικά) τα κάνετε λωρίδες και τα τοποθετείτε µέσα στο µπολ µε τα µανιτάρια. Ακολούθως, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυµό λεµονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε τα υλικά να µαριναριστούν για περίπου 10-15 λεπτά. Καθαρίζετε τα αβγά και τα κόβετε στα τέσσερα. Σε ένα άλλο µπολ, αναµιγνύετε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ. Στο δοχείο σερβιρίσµατος αδειάζετε τα µαρούλια, απλώνετε από πάνω τα αβγά και τα µαριναρισµένα λαχανικά. Τα περιλούζετε µε το ντρέσινγκ και σερβίρετε.
Σπιτικός γύρος
Εύκολη συνταγή, που μια φορά να τη φτιάξετε, μετά δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη συμπεριλάβετε στο μενού σας. Έξυπνη, επίσης, λύση για ένα βράδυ με φίλους στο σπίτι.
1 κιλό κρέας (χοιρινό, βοδινό ή κοτόπουλο)
1 φλ. κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
½ φλ. χυμό λεμονιού
1 κουταλιά μουστάρδα (mild)
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
#Για το σερβίρισμα:#
4-6 πίτες (κυπριακές ή ελληνικές)
λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο, ντομάτες και αγγουράκια κομμένα σε φέτες
πατάτες τηγανητές
γιαούρτι ή τζατζίκι
Ψήνετε τις πίτες στο φούρνο ή για μεγαλύτερη ευκολία στην τοστιέρα (φρυγανιέρα). Βάζετε σε κάθε πίτα το 1/4 της ποσότητας του γύρου και προσθέτετε ό,τι άλλο υλικό σας αρέσει. Αν προσέχετε τη διατροφή σας παραλείπετε τις πατάτες και βάζετε μόνο σαλάτα και γιαούρτι ή τζατζίκι.
Παγωτό λεμόνι
Το λεμονί βοηθάει στην χώνεψη, οπότε ένα παγωτό λεμόνι ειναι ότι πρέπει τώρα το καλοκαίρι
Μία συνταγή από τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου.
Πώς ενσωματώνετε η μαρέγκα και η σαντιγί σε ένα μείγμα
Για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα, ή η σαντιγί πρέπει χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν το μίγμα σας είναι πολύ πηκτό, τότε παίρνετε ένα μέρος της (το 1/4-1/3 να πούμε) και την ανακατεύετε μέσα, με κυκλικές κινήσεις, για να χαλαρώσει. Ύστερα, προσθέτετε την υπόλοιπη και την ενσωματώνετε μέσα απαλές κινήσεις,, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
1 φλ.φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού,
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού,
1 φλ.ζάχαρη,
2 φλ.κρέμα γάλακτος,
3 αυγά, χωρισμένα,
1 πρέζα αλάτι.
Για το σερβίρισμα:
4 ωραία λεμόνια
1 ασπράδι χτυπημένο
1 φλ.ζάχαρη.
Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους και προσθέτετε μέσα τμηματικά το σιρόπι λεμονιού που έχετε φτιάξει. Τα χτυπάτε για 15 περίπου λεπτά μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Ύστερα, χτυπάτε με καθαρό μίξερ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι, μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε τμηματικά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Την ενσωματώνετε στο μίγμα του λεμονιού, ανακατεύοντας απαλά με προσοχή και ύστερα προσθέτετε τη χτυπημένη κρέμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα, πάντα απαλά και με προσοχή, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στη κατάψυξη.
Κόβετε ένα «καπάκι» από το πάνω μέρος των λεμονιών και τα αδειάζετε. Τα βυθίζετε για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό και τα βγάζετε πάνω σχάρα για να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα περνάτε (το εξωτερικό τους μέρος) από το χτυπημένο ασπράδι και ύστερα τα τυλίγετε στη ζάχαρη. Όταν το παγωτό είναι έτοιμο γεμίζετε τα λεμόνια και τα σερβίρετε. (Μπορείτε να γεμίσετε τα λεμόνια και να τα βάλετε στη κατάψυξη. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε με πορτοκάλι ή μανταρίνι).