Το μεσημέρι της Κυριακής, 19 Ιανουαρίου 2025, ελεύθερες αφέθηκαν οι τρεις πρώτες όμηροι της Χαμάς που κρατούνταν στη Γάζα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας. Οι γυναίκες παραδόθηκαν σε ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβαν τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία.
Καθυστερήσεις και θύματα πριν την εφαρμογή της εκεχειρίας
Παρότι η συμφωνία προέβλεπε κατάπαυση του πυρός στις 08:30 τοπική ώρα, η εφαρμογή της καθυστέρησε λόγω μη ανακοίνωσης των ονομάτων των ομήρων από τη Χαμάς. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε τα πλήγματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 13 Παλαιστινίων μέχρι τις 11:15, οπότε τέθηκε τελικά σε ισχύ η εκεχειρία.
Η Χαμάς επικαλέστηκε “περιπλοκές στο πεδίο και τη συνέχιση των βομβαρδισμών” για την καθυστέρηση, ενώ αργότερα ανακοίνωσε τα ονόματα των τριών πρώτων ομήρων:
- Ρόμι Γκονέν, 24 ετών
- Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών (Βρετανοϊσραηλινή)
- Ντορόν Στάινμπρέχερ, 31 ετών
Όροι της συμφωνίας
Η εκεχειρία, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προβλέπει:
- Απελευθέρωση ομήρων: Στην πρώτη φάση, 33 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν, ενώ το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
- Ανθρωπιστική βοήθεια: Είσοδος 600 φορτηγών καθημερινά, με 50 εξ αυτών να μεταφέρουν καύσιμα.
- Πλήρης κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.
Για την απελευθέρωση των τριών πρώτων γυναικών ομήρων, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 95 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες και ανήλικους.
Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την εκεχειρία, αν και πολλοί αιφνιδιάστηκαν από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς πριν τεθεί σε ισχύ. Κάτοικοι της Γάζας, όπως ο εκτοπισμένος Μοχαμάντ Μπαράκα, ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν ξέσπασαν νέες επιθέσεις.
Η προσωρινή εκεχειρία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στο Ισραήλ. Το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit, του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η εκεχειρία είναι προσωρινή και ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο, εάν χρειαστεί, με τη στήριξη των ΗΠΑ.