Τι δουλειά έχει ο πρώτος παραδοσιακός χορευτής στο Χοροθέατρου «Δόρα Στράτου» και στην τηλεοπτική εκπομπή «Στην Υγειά μας», σε μια ταβέρνα που αποτίει φόρο τιμής στις γαστρονομικές παραδόσεις της Κερατέας; Πώς ο παλιός σουγιάς -το λάζο- ενός κτηνοτρόφου γίνεται το σήμα κατατεθέν σε μια ονειρεμένη αυλή που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παλιά ταινία της Φίνος Φιλμ; Πώς σχετίζεται η λαογραφία με τα ζουμερά φιλετάκια από πρόβατο που ψήνονται στη θράκα; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι το μεράκι του Χρήστου Π. Τόλια, ενός εμπνευσμένου, ενσυνείδητου τύπου που έχει δημιουργήσει μια ταβέρνα -Το Λάζο- η οποία μέσα σε τρία μόλις χρόνια έγινε νέο τοπόσημο της Κερατέας.
Από τα στούντιο της τηλεόρασης, στην αυλή των θαυμάτων
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Χρήστος Π. Τόλιας, γιος και εγγονός κτηνοτρόφων της Κερατέας, με καταγωγή από τα Άγραφα, γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην εστίαση. Οι γονείς του είχαν ταβέρνα στη Βαρυμπόμπη, ενώ ο ίδιος ασχολήθηκε παράλληλα με τη λαογραφία, μελετώντας στενά και με πάθος τον λαογραφικό πλούτο των Μεσογείων. Εργάστηκε ως χορευτής παραδοσιακών χορών, μέχρι που αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του και να δημιουργήσει μια ταβέρνα αφιερωμένη στην αγνή τοπική ύλη, από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κερατέας και των γύρω περιοχών.
Ο πέτρινος τοίχος των αρχών του 20ού αιώνα στην αυλή του Λάζο ξεθάφτηκε από σοβάδες χρόνων και χρόνων / Φωτογραφία: to_lazo/Instagram
Το 2020 μέσα στην πανδημία, άρχισε να ψάχνει τον ιδανικό χώρο και τον βρήκε σε μια παλιά εγκαταλελειμμένη χασαποταβέρνα στην καρδιά της Κερατέας, στην κεντρική πλατεία, ανάμεσα στο ναό του Αγίου Δημητρίου και το διατηρητέο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων. Με προσωπική δουλειά, ο Χρήστος Π. Τόλιας άρχισε να ξύνει τους σοβάδες για να ξεθάψει το παλιό πέτρινο κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα.
Γυάλισε και έβαλψε τις παλιές σιδερένιες πόρτες της αυλής, χαμήλωσε τους ψηλούς τοίχους ύψους δύο μέτρων για να μπορεί όποιος κάθεται στα τραπέζια έξω να μπορεί να βλέπει τα δύο εμβληματικά παλιά κτίσματα της μικρής πλατεΐτσας -το Λύκειο Ελληνίδων που προαναφέραμε και έναν παμπάλαιο ναό του Αγίου Χαραλάμπους που στέκει μέσα στο χρόνο αγέρωχος με την παλιά του πέτρινη όψη και το καμπαναριό.
Η αυλή γέμισε με βουκαμβίλιες και βασιλικούς, με χτιστά πεζούλια και εμπριμέ λουλουδάτα μαξιλαράκια, με αναρριχώμενα φυτά και με κατάλευκα τραπεζάκια – ένας μικρός παράδεισος, μια αυλή των θαυμάτων που θυμίζει χωριό αλλά ταυτόχρονα μοιάζει και με σκηνικό από παλιά ασπρόμαυρη ελληνική ταινία.
Εκδρομή για ζουμερό κρέας και μεζέδες στην Κερατέα
Επισκεφθήκαμε το Λάζο που έχει ταξιδέψει στόμα με στόμα σε όλη την Αττική, αποτελώντας πλέον μια καλή αφορμή για μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή, για κολύμπι σε μία από της παραλίες της Λαυρεωτικής, όπως η υπέροχη Τσονίμα στην Κερατέα, για πεζοπορία στον Κουβαρά και μετά για φαγητό εδώ, όπου οι τοπικές πρώτες ύλες και συνταγές έχουν την τιμητική τους και παντρεύονται δημιουργικά με γευστικούς θησαυρούς και παραδοσιακά πιάτα από την Κρήτη, τη Μάνη, τα Άγραφα.