Μπορεί οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ να πυροδοτούν παγκόσμια εμπορική αστάθεια, όμως, σε μια παράδοξη τροπή των γεγονότων, φαίνεται πως δίνουν μια απρόσμενη οικονομική “ανάσα” στους καταναλωτές — και στην Ελλάδα.
Μέσα σε μόλις 48 ώρες από τις ανακοινώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου, η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε κατά 13%. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και στις τιμές των καυσίμων, γεγονός που, όπως λένε οι πρατηριούχοι, ξάφνιασε ακόμα και τους ίδιους.
«Συνήθως, τέτοια εποχή, οι τιμές ανεβαίνουν λόγω Πάσχα, όχι πέφτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.
Πτώση στην αντλία, κόντρα στη λογική της εποχής
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση στην τιμή των καυσίμων άρχισε ήδη να περνά στην αντλία, ενώ τα ελληνικά διυλιστήρια έσπευσαν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, ρίχνοντας τις τιμές κατά 2 λεπτά το λίτρο.
Η πρόβλεψη του κ. Παπαγεωργίου είναι ξεκάθαρη: η πτώση δεν είναι προσωρινή. Υπολογίζεται ότι μέχρι την Τετάρτη 9 Απριλίου, η μείωση στις τιμές θα αγγίξει τα 5 λεπτά το λίτρο — σε όλες τις μορφές καυσίμων: βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Στις μεγάλες πόλεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να φτάσει κοντά στο 1,10 ευρώ/λίτρο, μια τιμή που μέχρι πριν λίγες μέρες έμοιαζε απίθανη ενόψει ανοιξιάτικης ζήτησης.
Το domino effect συνεχίζεται: Φθηνότερο φυσικό αέριο, ελαφρύνσεις στο ρεύμα
Η αναταραχή όμως δεν σταματά στο πετρέλαιο. Μέσα στις ίδιες δύο ημέρες, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 18%, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει θετικά και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η επάρκεια αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο, δημιουργεί ένα πρόσκαιρο αλλά ουσιαστικό «μαξιλάρι» για τις τιμές ενέργειας. Και προς το παρόν, αυτό σημαίνει σταθερότητα ή και μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά — και τα ελληνικά.
Η Ε.Ε. μπροστά σε διαπραγματευτικό σταυροδρόμι
Όπως εξηγεί ο διεθνολόγος και νομικός Ορέστης Ομράν, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ίσως είναι το μοναδικό “χαρτί” που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. απέναντι στις ΗΠΑ με πραγματικό διαπραγματευτικό βάρος.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου το 50% του LNG από τις ΗΠΑ. Εάν αξιοποιήσει σωστά αυτό το ποσοστό και το εντάξει σε μια ευρύτερη εμπορική στρατηγική, μπορεί να πετύχει αντισταθμιστικά οφέλη – ακόμα και ελαφρύνσεις στους δασμούς», τόνισε.
Εφόσον αυτό επιτευχθεί, οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια δεν θα είναι μια απλή συγκυρία, αλλά θα μπορούσαν να αποκτήσουν διάρκεια – και σταθερότητα.