Η έκρυθμη κατάσταση στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Οι αυξήσεις στις τιμές και οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τους καταναλωτές, ενώ οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κρίση ενδέχεται να επεκταθεί και το 2025.
Αυξημένες τιμές και νέες κυρώσεις
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 47 ευρώ/MWh, και η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος επέβαλε περιορισμούς στην Gazprombank, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι πληρωμές προς τη ρωσική Gazprom. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, αλλά και η Ελλάδα, οι οποίες πρέπει πλέον να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής για να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή φυσικού αερίου.
Απειλή για τον turkstream
Οι νέες κυρώσεις επηρεάζουν επίσης τις ρωσικές προμήθειες μέσω του αγωγού TurkStream, που αποτελεί κρίσιμη πηγή για την ευρωπαϊκή αγορά. Σε περίπτωση διακοπής, η Ευρώπη θα χρειαστεί να στραφεί σε ακριβότερο LNG, ενώ περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές. Ο χρόνος πιέζει, καθώς τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 20 Δεκεμβρίου, και οι ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν με σοβαρές ελλείψεις.
Αποθήκες φυσικού αερίου υπό πίεση
Παράλληλα, η ταχεία άντληση από τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου ενισχύει την ανησυχία. Οι αποθήκες ενδέχεται να βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του χειμώνα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η αναπλήρωσή τους το καλοκαίρι θα γίνει δυσκολότερη, αυξάνοντας τη ζήτηση για εισαγωγές και οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.
Οι προβλέψεις της αγοράς αντικατοπτρίζουν αυτή την αβεβαιότητα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια του TTF για το καλοκαίρι του 2025 να πωλούνται σε υψηλότερη τιμή από εκείνα του επόμενου χειμώνα.
Η ελληνική διάσταση
Η Ελλάδα, ως χώρα που εξαρτάται σημαντικά από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Τα καλοκαίρια, η ζήτηση ηλεκτρισμού κορυφώνεται και καλύπτεται κυρίως από μονάδες αερίου. Ακριβότερο φυσικό αέριο σημαίνει αύξηση στο κόστος του ρεύματος, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.
Η ελληνική κυβέρνηση, προβλέποντας την αρνητική εξέλιξη, έχει ήδη θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητώντας έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των επιπτώσεων.
Παρότι οι οιωνοί δείχνουν δυσμενείς, υπάρχουν ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης. Ένας ήπιος χειμώνας, η συνέχιση των ρωσικών προμηθειών, η μειωμένη ζήτηση LNG από την Ασία, αλλά και τα έκτακτα μέτρα της Ε.Ε. αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να αμβλύνουν την κρίση.
Το βέβαιο είναι ότι η ενεργειακή κρίση παραμένει ένας περίπλοκος γρίφος για την Ευρώπη, με το μέλλον να εξαρτάται από παράγοντες πέραν του ελέγχου της. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία των πραγμάτων, ενώ οι καταναλωτές και οι κυβερνήσεις καλούνται να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.