Η γραβιέρα τόσο της Νάξου όσο και της Κρήτης βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα, πίσω από το – αναμενόμενο- Parmigiano Reggiano.
Γραβιέρα Νάξου
Αυτό το τυρί παράγεται στο νησί της Νάξου στις Κυκλάδες εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα.
Γραβιέρα Κρήτης
Το τυρί αυτό έχει μακρά ιστορία. Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στο νησί της Κρήτης.
Παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Τα αιγοπρόβατα περιφέρονται ελεύθερα στους καταπράσινους βοσκότοπους του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, τα οποία προσδίδουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη γεύση που μεταφέρεται και σε αυτό το εξαιρετικό τυρί.
Το τυρί αυτό ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες πριν διατεθεί στην αγορά. Είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί μετά τη φέτα και μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού εκτός των συνόρων της Ελλάδας.
Τα ελληνικά τυριά στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας
Στην 8η θέση βρίσκεται η κεφαλογραβιέρα, στην 9η το Σαν Μιχάλη (από τη Σύρο), στην 10η η γραβιέρα Αγράφων, στη 14η το κεφαλοτύρι, στη 15η το μετσοβόνε, στη 18η το λαδοτύρι Μυτιλήνης.
Στην 44η θέση βρίσκεται το Μελίχλωρο (από τη Λήμνο), ενώ στην 72η βρίσκεται το ξινότυρο Μυκόνου.