Σε εξέλιξη βρίσκεται εκτενής έλεγχος από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), ο οποίος επικεντρώνεται σε 26 μεγάλες εταιρείες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολυεθνικές που έχουν παρουσιάσει διαφορές στις τιμές των προϊόντων τους σε διάφορες χώρες. Ο έλεγχος αφορά χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι κύρια ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η παρακολούθηση των τιμών στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 1% έως 2% σε μηνιαία βάση.
«Απαγορεύεται να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από εκείνο που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2021», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως το υπουργείο έχει αυξήσει το ανώτατο ύψος των προστίμων κατά έξι φορές. Οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ εστιάζουν στις πολυεθνικές εταιρείες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχουν παρατηρηθεί διαφορές τιμών ανάμεσα σε διαφορετικές αγορές.
Συνεχίζοντας, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε τη σημασία της διαρκούς προσπάθειας για τη σταθερότητα των τιμών και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Υπογράμμισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμη με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, κάτι που βοηθά σημαντικά τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της σωστής καταναλωτικής συμπεριφοράς, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, ώστε να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τη διάθεση 45 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων και επιπλέον 85 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση των μικρών επιχειρήσεων.
Σχετικά με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο υπουργός αποκάλυψε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό την ανάγκη για πιο απλοποιημένες διαδικασίες στις επενδύσεις. Επισήμανε ότι στόχος είναι οι επενδυτές να απευθύνονται σε μία μόνο υπηρεσία για την έγκριση και παρακολούθηση των επενδύσεών τους, μειώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.