Η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο τουρισμού που θα προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους στέγασης και την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινότητες. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει όχι μόνο τις τουριστικές περιοχές, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση για στέγαση είναι ήδη αυξημένη.
Η αύξηση του αριθμού των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 100% την τελευταία πενταετία, έναντι μιας αύξησης μόλις 3,5% στις κλίνες των ξενοδοχείων, αναδεικνύει την προτίμηση των ιδιοκτητών ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων. Η μέση τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 200% έως 900% υψηλότερη σε σύγκριση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, γεγονός που ωθεί πολλούς ιδιοκτήτες να επιλέγουν αυτή τη λύση.
Πέρα από την αύξηση του κόστους στέγασης, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα όπως ο θόρυβος, η διατάραξη της κοινότητας, και η επιβάρυνση των τοπικών υποδομών. Η έλλειψη επαρκών λύσεων ανακύκλωσης και η χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των ακινήτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση αποτελούν επιπλέον περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζει ότι η ανάγκη για μέτρα είναι επιτακτική. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι ανάγκες των κατοίκων και όχι των τουριστών, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της μετατροπής περιοχών σε «πόλεις-φαντάσματα» κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου. Η βιώσιμη διαχείριση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης και δίκαιης ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.
Οι προτάσεις του ΞΕΕ περιλαμβάνουν την εισαγωγή ελέγχων και περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο τη μείωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παράλληλα, προτείνεται η διαφοροποίηση των μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με στόχο τον έλεγχο του φαινομένου και την προώθηση ενός νέου, βιώσιμου τουριστικού μοντέλου που θα ωφελήσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες.
Διαβάστε ακόμα:
Ακίνητα: Το τρελό ράλι τιμών επιτείνει το πρόβλημα της στέγασης