Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις κινήσεις των αποταμιευτών. Με «έτοιμο χρήμα» αντί περιοδικών καταβολών οι περισσότερες τοποθετήσεις. Ο ρόλος των τραπεζών.
Τα πολύ χαμηλά καταθετικά επιτόκια αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της παραγωγής στον κλάδο ζωής, καθώς πολλοί αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των χρημάτων τους.
Ενδεικτικό είναι το ότι με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο ενδεκάμηνο του 2024 ο κλάδος ζωής ως σύνολο αυξήθηκε κατά 9,9%, όταν η υποκατηγορία του «ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις» (προϊόντα τύπου unit-linked) ανέβηκε την ίδια περίοδο κατά 21,7%.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στοιχεία της μελέτης της ΕΑΕΕ για την πορεία του κλάδου ζωής και των καλύψεων υγείας κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2024. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων παρατηρήθηκε ότι:
Από τις νέες εργασίες των ατομικών συμβολαίων στους κλάδους ζωής και υγείας, το 78,6% της παραγωγής αφορούσε προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (μόλις το 4,2% για συμβόλαια υγείας και 17,2% για λοιπά προϊόντα ζωής).
Από τις νέες εργασίες στα ατομικά προϊόντα ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, το 79,4% κατευθύνθηκε σε συμβόλαια εφάπαξ καταβολών (υπήρχαν «έτοιμα χρήματα») και μόνο το 20,6% σε συμβόλαια περιοδικών καταβολών.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η σημαντική ζήτηση που παρουσιάζουν τα προϊόντα που είναι συνδυασμένα με επενδύσεις -παρά το μακροχρόνιο χαρακτήρα τους- οφείλεται στο αναιμικό ύψος των επιτοκίων που προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις, σε συνδυασμό με την καλή πορεία των κεφαλαιαγορών (το ρίσκο των προϊόντων αυτών αναλαμβάνουν οι πελάτες), αλλά και τη διαπίστωση ολοένα και περισσότερων Ελλήνων για τη χρησιμότητα της αποκαλούμενης συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (χρήματα που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των ατόμων μετά την αφυπηρέτησή τους).
Η συμβολή των τραπεζών
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης της ΕΑΕΕ, παρουσιάζεται και η συμβολή των ίδιων των τραπεζών στη μεταφορά πόρων από τις καταθέσεις προς τα συμβόλαια του κλάδου ζωής και υγείας που προσφέρουν συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες.
Ειδικότερα, στα ατομικά συμβόλαια (στο 9μηνο του 2024 ήταν υπεύθυνα για παραγωγή ύψους 1,849 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,377 δισ. ευρώ) το 49,3% της παραγωγής προήλθε από το δίκτυο των τραπεζών και το υπόλοιπο από τα φυσικά δίκτυα των διαμεσολαβούντων.
Το γεγονός αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθούν οι τράπεζες κατά τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να πείσουν τους πελάτες τους να μεταφέρουν τμήμα των καταθέσεών τους (το οποίο «περισσεύει» αυτή την περίοδο στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιπλέον κοστίζει σε τόκους) σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, όπως τα μερίδια αμοιβαίων κεφάλαια και τα ασφαλιστικά προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, τα οποία αποφέρουν έσοδα από προμήθειες.
Αντίθετα, για μια ακόμη φορά, ο ρόλος του διαδικτύου στους κλάδους ζωής και υγείας παρέμεινε οριακός. Αντίθετα, στα ομαδικά συμβόλαια ο ρόλος των τραπεζών ήταν πολύ μικρότερος (μόλις στο 10,4%), όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.
ΠΗΓΗ: euro2day