Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη Συρία, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Χαλέπι μετά από μεγάλης κλίμακας επίθεση ανταρτών που αντιτίθενται στην εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η επίθεση σηματοδοτεί τις σφοδρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί στον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία χρόνια.
Σφοδρές μάχες και μεγάλες απώλειες
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), από την έναρξη της επίθεσης την Τετάρτη (27/11), περισσότεροι από 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι αντάρτες κατάφεραν να εισέλθουν σε «μεγάλα τμήματα» της πόλης, ενώ κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια, φυλακές και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού.
Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα για πρώτη φορά από το 2016
Η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας παραμένει κρίσιμη για το καθεστώς Άσαντ. Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στο Χαλέπι νωρίς το πρωί του Σαββάτου (30/11), για πρώτη φορά από το 2016, όταν η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης με τη βοήθεια της Μόσχας.
Αυτά τα πλήγματα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους από την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Ο ρόλος της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ)
Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), μια οργάνωση που περιλαμβάνει τον άλλοτε συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, σε συνεργασία με άλλες αντάρτικες ομάδες, εξαπέλυσε έφοδο από την Ιντλίμπ. Οι αντάρτες κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες πριν εισέλθουν στην πόλη του Χαλεπιού την Παρασκευή (29/11). Κάποιες από αυτές τις οργανώσεις υποστηρίζονται από την Τουρκία, ενώ η επιχείρηση συμπίπτει χρονικά με την εφαρμογή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στον Λίβανο.
Δηλώσεις Άσαντ: «Θα νικήσουμε τους τρομοκράτες»
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες». Παρά τις δυσκολίες, το καθεστώς διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ενώ από το 2015 έχει ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 ως αποτέλεσμα της αιματηρής καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων, έχει αφήσει πίσω του πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς. Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία. Η κατάσταση στο Χαλέπι υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία και τον κεντρικό ρόλο των διεθνών δυνάμεων στη διαμόρφωση της έκβασης του πολέμου. Με τις μάχες να αναζωπυρώνονται και τις ανθρωπιστικές ανάγκες να αυξάνονται, η Συρία παραμένει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.