Μπελάδες για τον Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τους χειρισμούς του στην Ευρώπη. Οργή από τον Μπαχτσελί και την πιο εθνικιστική πτέρυγα της συμπολίτευσης. Στη γωνία οι Κούρδοι, μετά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ.
Προβλήματα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη μετριοπαθή παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδει η cumhuriyet, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε οργισμένος.
“Η βούλησή μας δε μεταφέρθηκε όπως θα έπρεπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο τέλος της ημέρας, το από πού θα αγοράζουμε όπλα δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά του ΝΑΤΟ, για να το καθορίζει ή να παίρνει τις αποφάσεις για εμάς”, ανέφερε ο Μπαχτσελί.
“Πού ήταν το ΝΑΤΟ όταν έγινε το πραξικόπημα; Πίσω από τις γραμμές, ήταν σαν να κάνουν μια λεπτή επίπληξη στον Ερντογάν”, είπε ακόμη ο εθνικιστής συμπολιτευόμενος. “Να μη ξεχνάει το πώς φτάσαμε στο αποτυχημένο πραξικόπημα, το πώς η Τουρκία συμπιέστηκε από τις παγκόσμιες δυνάμεις σε όρους διπλωματίας, και πώς επέδρασε όλο αυτό στην οικονομία μας. Αν η Τουρκία θέλει να βγει μπροστά, αυτά πρέπει να τα έχει κατά νου”.
Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί άνδρες της συμμαχίας, θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, με την όλη γκρίνια να αναμένεται να ενταθεί αν ο Ερντογάν συνεχίσει την ίδια πολιτική διπλωματίας, απέναντι σε Ελλάδα, Ευρ. Ένωση και ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Μπαχτσελί, οπαδός της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αποκλείει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως μεταδίδει η hurriyet, με τις εκλογές να αναμένονται τον Ιούνιο του 2023. Έτσι, η ρητορική του εκλαμβάνεται περισσότερο ως “εσωτερικό παιχνίδι” προς το ακροατήριό του. Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου πιέζει για πρόωρες εκλογές, λόγω της οικονομίας της χώρας. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “ντροπή” και για “επιπόλαιους χειρισμούς” σε ο,τι αφορά τα εξωτερικά ζητήματα. Φυσικά, το θέμα που μπαίνει στο επίκεντρο έχει να κάνει με το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ερωτηθείς στη Συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ, σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας, ο Ερντογάν απάντησε χαρακτηριστικά, “δόξα τον Θεό, δεν τέθηκε καθόλου αυτό το ζήτημα στη συνάντησή μας με τον Μπάιντεν”, ενώ στην ατζέντα του υπήρχε το όλο θέμα.
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ που δεν μπορεί να λυθεί”, σημείωσε ο Ερντογάν. “Η Συμμαχία πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο παντού όπου υπάρχει ανάγκη για την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από την Ευρώπη μέχρι την Ασία”, είπε σε εντελώς διπλωματικό τόνο, μακριά από τη ρητορική που έχουμε συνηθίσει.
“Χάρη στις διασυνοριακές επιχειρήσεις μας καθαρίσαμε από την τρομοκρατία μια έκταση πάνω από 8.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόσο στην ομιλία μου όσο και στις διμερείς μας συναντήσεις, είπαμε ανοιχτά ότι πρέπει πια να τερματιστεί η στήριξη προς την PYD/PKK” είπε, στρέφοντας την ατζέντα του κατά των Κούρδων, στοχευμένα, κάτι που συνδέεται άμεσα και με τις τουρκικές βλέψεις για κυριαρχία στη βόρεια Συρία (σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι εκδιώκονται ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι και στη θέση τους εγκαθίστανται σύροι Άραβες, συνήθως οικογένειες ακραίων ομάδων).
Όσο για τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν σημείωσε: “Ήταν καλή η συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις άλλες περιοχές, του είπα να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες ή τρίτους σε αυτήν την υπόθεση”, δίνοντας ένα συνολικά, “θετικό” πρόσημο για το Αιγαίο.
Από την πλευρά της η πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, Μεράλ Ακσενέρ, νυν ηγέτιδα του “Καλού Κόμματος”, μίλησε για “ηττοπάθεια” και για “αναίδεια”. Φυσικά, μη ξεχνάμε πως η Τουρκία έχει πιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης Μπάιντεν, όσο και από την πλευρά της Γαλλίας, με τη τουρκική λίρα να συνεχίζει τη πτώση της. Ως προς τα εξοπλιστικά άλλωστε, η Τουρκία συνεχίζει να πουλάει drones στο εξωτερικό, σφραγίζοντας τη συμφωνία με τη Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Κάτι που σχετίζεται εν πολλοίς με την παρουσία Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ : news247