Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους πιστών και ηγετών από όλο τον κόσμο, ετάφη το απόγευμα του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη, μετά την ολοκλήρωση της διωριας και δεκαπεντάλεπτης νεκρώσιμης ακολουθίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης Βασιλικής για την ταφή, αντί του συνηθισμένου για τους Πάπες Αγίου Πέτρου, ήταν μια προσωπική του επιθυμία, τονίζοντας τη λιτότητα. Κοντά στον τάφο του βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται. Πλήθος ανθρώπων, μεταξύ των οποίων παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες και άστεγοι, άφησαν λευκά λουλούδια εντός του ναού, αποτίοντας φόρο τιμής στον Ποντίφικα που στάθηκε δίπλα στους ασθενέστερους.
Πάνω από 250.000 πιστοί κατέκλυσαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να παρακολουθήσουν την κηδεία, η οποία ξεκίνησε στις 10:10 τοπική ώρα. Δεκάδες διεθνείς ηγέτες βρέθηκαν στις θέσεις των επισήμων, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.








Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «Αδελφός εν Χριστώ» του εκλιπόντα Ποντίφικα, έλαβε θέση πολύ κοντά στο φέρετρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού.
Της νεκρώσιμης ακολουθίας χοροστάτησε ο Καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο γηραιότερος των καρδιναλίων, ακολουθώντας ένα απλούστερο και πιο σύντομο τελετουργικό, όπως επιθυμούσε ο Πάπας. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της κηδείας, ψάλθηκε το «Χριστός Ανέστη», ένα συμβολικό γεγονός δεδομένου ότι φέτος το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, εκπληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο την επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό. Ακολούθησε λειτουργία εις κεκοιμημένους.
Στην ομιλία του, ο Καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε ευχαρίστησε τους διεθνείς ηγέτες και υπογράμμισε το έργο του Πάπα, το οποίο «άγγιξε καρδιές και σκέψεις». Αναφέρθηκε στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του το Πάσχα, όπου ευλόγησε τους πιστούς παρά τα προβλήματα υγείας του, και τόνισε ότι ο Φραγκίσκος ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, αφιερώνοντας τη ζωή του στο ποίμνιό του. Έδωσε έμφαση στην αφοσίωση του Πάπα στους ασθενέστερους, στους φτωχούς και τους ξεχασμένους, τονίζοντας την ανθρωπιά του και το άνοιγμα της Εκκλησίας προς όλους. Μνημόνευσε το πρώτο του ταξίδι στη Λαμπεντούζα και την επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ως παραδείγματα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας την πεποίθηση του Πάπα ότι «ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του». Κλείνοντας, ο Καρδινάλιος αναφέρθηκε στις διαρκείς εκκλήσεις του Φραγκίσκου για ειρήνη και έντιμη διαπραγμάτευση, καθώς «ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε δηλώσεις του στο ιταλικό πρακτορείο ANSA, εξέφρασε τη συγκίνηση του και τόνισε τη «αποφασιστική συνεργασία» που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο για τη «μεγαλύτερη προσέγγιση των Εκκλησιών μας» και την προώθηση του θεολογικού διαλόγου. Αναφέρθηκε στις κοινές τους προσπάθειες για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής του περιβάλλοντος. Υπογράμμισε ότι εργάστηκαν με αφοσίωση για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αναδείξουν όσα ενώνουν τις δύο Εκκλησίες, με στόχο την κοινή τέλεση του Κοινού Ποτηρίου. Αποκαλώντας τον Πάπα «αδελφό», μνημόνευσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Νίκαια της Βιθυνίας τον Μάιο για την επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Πιστεύει ότι ο «αδελφός Φραγκίσκος» θα προσεύχεται τώρα από τον Παράδεισο για όλους και για την ενότητα των Εκκλησιών.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθηκε στην κηδεία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, η οποία ακολούθησε τον ενδυματολογικό κώδικα του Βατικανού. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινότητας των Καθολικών για την απώλεια του Πάπα, τονίζοντας ότι οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του αφήνουν μια σημαντική παρακαταθήκη.
Η νεκρική πομπή, που μετέφερε τη σορό του Πάπα, διέσχισε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, με πλήθος κόσμου να προσεύχεται και να χειροκροτεί κατά μήκος της διαδρομής, αποχαιρετώντας τον Ποντίφικα με συγκίνηση.