Το Ισραήλ συγκεντρώνει χιλιάδες εφέδρους και ειδικές μονάδες στα σύνορα με τη Γάζα και ετοιμάζεται ολοταχώς για την επίθεση κατά της Χαμάς
Για πέμπτη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ
με τους τρομοκράτες της Χαμάς, με τους νεκρούς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να πλησιάζουν τους 2.000.
Σημειώνεται πως όλα δείχνουν ότι το λουτρό αίματος θα μεγαλώσει, καθώς το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες πριν από τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση κατά των τρομοκρατών της Χαμάς, που προκάλεσαν μια τρομακτική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/10 κατά του Ισραήλ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «σαρωτική» τη χερσαία επιχείρηση, ενώ το Ισραήλ συγκεντρώνει χιλιάδες εφέδρους και ειδικές μονάδες στα σύνορα με τη Γάζα και ετοιμάζεται ολοταχώς για την επίθεση κατά της Χαμάς στην περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής για την αύξηση του αριθμού των εφέδρων από 300.000 σε 360.000.
Την ίδια στιγμή, στα σύνορα με τη Γάζα έχουν ήδη λάβει θέσεις τουλάχιστον 35 τάγματα πεζικού και είναι έτοιμα για τον νέο κύκλο του πολέμου με τη Χαμάς, που όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει σύντομα.
Ακόμα, η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ «σφυροκόπησαν» θέσεις της Χαμάς στην περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για το πεζικό.
Τις τελευταίες ώρες, η ισραηλινή αεροπορία έχει επικεντρώσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Al Furqan, η οποία θεωρείται ότι είναι στρατηγείο της Χαμάς στη Μέση Ανατολή και από εκεί ενορχηστρώθηκε και καθοδηγήθηκε η επίθεση των τρομοκρατών της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Κατακλύζονται τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία στη Γάζα, όπως το «Αλ Σίφα», έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές Αρχές.
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ότι η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και φαρμάκων θα οδηγούσε σε μια «καταστροφική κατάσταση» στον θύλακα όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα οκτώ νοσοκομεία «δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Μάλιστα, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο «Μπέιτ Χανούν», στα βόρεια, και προκλήθηκαν ζημιές στην κλινική νεογνολογίας του νοσοκομείου «Αλ Σίφα».
Μπαράζ ρουκετών της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν
Η Χαμάς έστειλε τελεσίγραφο το μεσημέρι της Τρίτης 10/10 ότι θα βομβαρδίσει στις 5 το απόγευμα την πόλη Ασκελόν του Ισραήλ και ζήτησε από τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή.
Έτσι κι έγινε, καθώς η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών κατά της πόλης.
Η αντιαεροπορική ασπίδα του Ισραήλ αναχαίτισε τη συντριπτική πλειονότητα των ρουκετών, όμως πολλές χτύπησαν την πόλη.
Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι χτυπήθηκε και ένα ξενοδοχείο.
Σειρήνες ήχησαν και στο Τελ Αβίβ. Λίγο μετά ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ και από τον Λίβανο. Την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.
Αποκεφάλισαν και έκαψαν ζωντανά βρέφη
Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από περιοχές του Ισραήλ όπου οι τρομοκράτες της Χαμάς έκαναν επιθέσεις.
Συγκεκριμένα, τρομοκράτες της Χαμάς αποκεφάλισαν και έκαψαν ζωντανά βρέφη στο κιμπούτς Κφαρ Αζα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με Βρετανίδα ανταποκρίτρια, στο κιμπούτς βρέθηκαν αποκεφαλισμένα πτώματα μικρών παιδιών από τρομοκράτες της Χαμάς, τα οποία ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός όταν πλησίασε και βρήκε «αναποδογυρισμένα παιδικά κρεβάτια».
Οι μαχητές της Χαμάς «πραγματοποίησαν μια σφαγή» στο Κφαρ Αζά, στο Νότιο Ισραήλ στη διάρκεια των επιθέσεών τους το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία γυναίκες, παιδιά, νήπια και ηλικιωμένοι «σφαγιάστηκαν βάναυσα με τον τρόπο δράσης του ISIS», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF) στο CNN την Τρίτη.
Ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο κιμπούτς και ανακάλυψε ένα αληθινό μακελειό και απίστευτη κτηνωδία από τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Να σημειωθεί πάντως πως μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία το μόνο παρήγορο ήταν πως οι στρατιώτες βρήκαν τρομαγμένο, αλλά ζωντανό ένα μικρό σκυλάκι και το έσωσαν.
Σφαγή και στο κιμπούτς Μπεερί
ΜΚΟ αποκάλυψε και άλλη μια σφαγή, καθώς ανακοίνωσε ότι η Χαμάς σκότωσε «πάνω από 100» ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζάκα.
«Υπήρχαν πάρα πολλοί, περισσότεροι από 100» νεκροί, είπε ο εκπρόσωπος Μότι Μπουκτζίν.
Οι άνδρες της Χαμάς «πυροβόλησαν τους πάντες, δολοφόνησαν παιδιά, μωρά, ηλικιωμένους, όλους εν ψυχρώ», πρόσθεσε.
Στήριξη σε Ισραήλ από Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι συζήτησε για την υποστήριξη στο Ισραήλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ «για να κατευθύνει τα επόμενα βήματα», ενώ η Αμερική αυξάνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς το Τελ Αβίβ.
Λίγο μετά, σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ.
«Αυτό είναι μια πράξη απόλυτου κακού», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Αμερικανοί πολίτες είναι μεταξύ αυτών που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την επίθεσή της, πρόσθεσε.
«Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί και ξέρουμε πλέον ότι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.
Οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι το «απόλυτο κακό», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για ειδήσεις που «συγκλονίζουν», για «σκοτωμένα βρέφη, ολόκληρες οικογένειες που σφαγιάστηκαν».
«Αυτή την ώρα πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Νεκρά δύο υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς
Δύο μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ένας αξιωματούχος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης. Πρόκειται για τους Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και Ζακάρια Αμπού Μααμάρ. Ο πρώτος μάλιστα είναι και ο θησαυροφύλακας της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Αμπού Σαμάλα και τον Αμπού Μααμάρ σε επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ακούγαμε τα ουρλιαχτά»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο φεστιβάλ ρέιβ μουσικής στη Γάζα, όπου επιτέθηκαν τρομοκράτες της Χαμάς και προκάλεσαν μακελειό.
«Ακούσαμε πυροβολισμούς και είδαμε αλεξιπτωτιστές στον ουρανό. Μετά από 15 λεπτά άρχισαν να πυροβολούν συνεχώς προς το μέρος μας. Τρέξαμε στο δάσος και παραμείναμε εκεί για εννέα ώρες. Προσευχόμασταν, σωθήκαμε», δήλωσε στο Live News η Αμίτ, που σώθηκε από το αιματοκύλισμα στο πάρτι στο Ισραήλ.
«Ακούγαμε όμως τα ουρλιαχτά των φίλων μου και ανθρώπων που δεν ζουν σήμερα. Κανείς δεν ξέρει πού είναι οι φίλοι μας. Τρεις ξέρουμε ότι τους δολοφόνησαν», είπε η ίδια.
Βρέθηκαν 30 αγνοούμενοι
Οι δυνάμεις του Ισραήλ βρήκαν 30 αγνοούμενους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Μια ομάδα από 16 Ισραηλινούς και 14 άτομα από την Ταϊλάνδη βρέθηκαν κοντά στο Ein Hashlosha, στο Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι «Times of Israel».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ τούς περισυνέλεξαν ζωντανούς και καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τον στρατό.
Επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ
Το μενού είχε και επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για την αποστολή αεροπλανοφόρου στα ανοικτά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι θα εξαπολύσει επίθεση που θα προκαλέσει αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», συνοδεία ναυτικής δύναμης.
«Τι θα κάνει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στα ανοικτά του Ισραήλ, γιατί έρχεται; Τι θα κάνουν τα πλοία που το συνοδεύουν και τα αεροσκάφη που μεταφέρει; Θα πλήξουν τη Γάζα και τα περίχωρά της, προκαλώντας μεγάλη αιματοχυσία εκεί», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.
Ο Ερντογάν είναι φυσικά χολωμένος μετά την πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία και τη Δευτέρα είχε προαναγγείλει πως δεν θα την αφήσει αναπάντητη.
Μεσανατολικό: Γιατί η Γάζα είναι το επίκεντρο της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης
Από τότε που η μαχητική ισλαμιστική ομάδα Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ο μικρός, υπερπλήρης θύλακας ήταν το επίκεντρο της στρατιωτικής σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους.
Οι εντάσεις δεν σταμάτησαν όλα αυτά τα χρόνια με τις δυο πλευρές να μετρούν χιλιάδες θύματα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου που η Χαμάς πετυχαίνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εκτοξεύοντας περίπου 2.200 πυραύλους από τη Γάζα και στέλνοντας μαχητές τους στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να πει ότι η χώρα του βρισκόταν σε πόλεμο.
1. Τι είναι η Γάζα;
Γνωστή και ως Λωρίδα της Γάζας, είναι μια περιοχή μήκους περίπου 40 χλμ. και πλάτους 7,5 μιλίων που οριοθετείται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο. Κάποτε αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής και αργότερα της Βρετανικής αυτοκρατορίας, έγινε καταφύγιο για περίπου 200.000 Παλαιστίνιους που ξεριζώθηκαν από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948. Η Αίγυπτος κυβέρνησε τη Γάζα μέχρι που την έχασε από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Το 2005, το Ισραήλ απέσυρε στρατεύματα από τη Γάζα και εγκατέλειψε οικισμούς Ισραηλινών πολιτών. Σήμερα η Γάζα είναι ένα από τα δύο εδάφη, μαζί με τη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι ασκούν περιορισμένη αυτοδιοίκηση. Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και του θαλάσσιου εδάφους της Γάζας και επιβάλλει επίσης αποκλεισμό, μαζί με την Αίγυπτο.
2. Ποιος κυβερνά την επικράτεια;
Για περίπου μια δεκαετία, μέχρι το 2006, η Γάζα διοικούνταν από την Παλαιστινιακή Αρχή, το όργανο που διοικεί επίσης τη Δυτική Όχθη και κυριαρχείται από τη Φατάχ, την κύρια φατρία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Εκείνη τη χρονιά, η Χαμάς, η οποία απορρίπτει το Ισραήλ, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Μετά από μήνες μαχών, η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε επιβάλλοντας αποκλεισμό, λέγοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τον λαό του. Από τότε, το Ισραήλ και οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα έχουν κάνει τέσσερις σημαντικές στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Ενώ η Χαμάς ελέγχει την ασφάλεια στη Γάζα, η χρηματοδότηση για την υγεία, την εξουσία και άλλες υπηρεσίες προέρχεται κυρίως από τα Ηνωμένα Έθνη και ξένες χώρες, είτε άμεσα είτε μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής.
3. Πώς είναι να ζεις εκεί;
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 5.200 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί σε σποραδικές συγκρούσεις με το Ισραήλ. Πολλοί από αυτούς είναι παιδιά και οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Μια έκθεση το 2021 από την ομάδα υπεράσπισης Euro-Med Monitor ανέφερε ότι εννέα στα δέκα παιδιά στη Γάζα υποφέρουν από κάποιο είδους τραύματος που σχετίζεται με συγκρούσεις. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων που δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερες από επτά δεκαετίες για να στεγάσουν Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν στον πόλεμο του 1948. Με περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να βασίζονται στα σισίτεια του ΟΗΕ. Ο 15ετής αποκλεισμός του Ισραήλ έχει επίσης βαθύνει τη φτώχεια. Διακοπές ρεύματος γίνονται καθημερινά για αρκετές ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βρύσης είναι μη πόσιμο, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να αγοράζουν αφαλατωμένο νερό από ιδιώτες πωλητές. Η ανοιχτή κριτική στη Χαμάς είναι επικίνδυνη, αλλά πολλοί κάτοικοι της Γάζας παραπονούνται κατ’ ιδίαν.
4. Γιατί δεν βελτιώνονται τα πράγματα;
Μια απομονωμένη περιοχή χωρίς φυσικούς πόρους με μακρά ιστορία φτώχειας και με κατά πλειοψηφία πρόσφυγες αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Επιπλέον, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος βλέπουν τη Γάζα με φόβο και καχυποψία, εφόσον τη διαχειρίζεται η Χαμάς. Διατηρούν αποκλεισμό και καταστρέφουν τις σήραγγες που χρησιμοποιούνται για τη λαθραία μεταφορά εμπορευμάτων. Το Ισραήλ έχει λάβει περιορισμένα μέτρα τα τελευταία χρόνια για να ανακουφίσει τη δεινή κατάσταση της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης αδειών για 20.000 κατοίκους της Γάζας να εργαστούν στο Ισραήλ, όπου κερδίζουν 10 φορές από ό,τι στο σπίτι τους. Αλλά δεν υπάρχει άμεση ελπίδα για το είδος της ειρηνευτικής συμφωνίας που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης. Η κατάσταση περιπλέκεται από την παρουσία στη Γάζα μιας μικρότερης και ακόμη πιο μαχητικής ομάδας, ανεξάρτητης από τη Χαμάς, που ήταν υπεύθυνη για τις πιο πρόσφατες επιθέσεις στο Ισραήλ.
5. Τι προκάλεσε την τελευταία βία;
Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε περίπου 100 ρουκέτες στο Ισραήλ αφού ένα από τα μέλη της πέθανε από απεργία πείνας σε ισραηλινή φυλακή. Τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome, αποτρέποντας τυχόν θανάτους. Το Ισραήλ απάντησε δολοφονώντας τέσσερις κορυφαίους διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ και περίπου 20 αμάχους. Όπως η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν. Είναι ακόμη λιγότερο πρόθυμη να συμβιβαστεί με το Ισραήλ και έχει αποδειχθεί πρόθυμη να δράσει μόνη της ενάντια στον κοινό τους εχθρό.
Ισραήλ: Συγκλονίζουν τα tweets δημοσιογράφου που ζει στη Γάζα
Συγκλονίζουν τα πρωινά tweets της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Maram Humaid, η οποία ζει στη Γάζα, από όπου περιγράφει τους ήχους από τις βόμβες που ακούγονται «όλο και πιο δυνατά και κοντά».
«Αυτό είναι βασανιστήριο. Ο ήχος των βομβών ακούγεται όλο και πιο κοντά. Η μυρωδιά της πυρίτιδας είναι παντού και η σκόνη γεμίζει τον αέρα. Τι πρωινό στη Γάζα;», γράφει στην πλατφόρμα Χ.
Σε δεύτερο tweet της, 50 λεπτά αργότερα, αναφέρει: «Μια τεράστια βόμβα έπεσε πολύ κοντά στο σπίτι μας χωρίς προειδοποίηση. Ξύπνησα από σπασμένα γυαλιά πάνω στο κεφάλι μου. Αμέσως κάλυψα με το σώμα μου το δύο μηνών μωρό μου, το πήρα και έτρεξα μακριά».
Ποια είναι η 25χρονη ηρωίδα που έσωσε ένα κιμπούτς από τους ενόπλους της Χαμάς
Η 25χρονη Ίνμπαρ Λίμπερμαν, επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του κιμπούτς Νιρ Αμ στο Ισραήλ, έσωσε την κοινότητα από εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σαββάτο.
Η Λίμπερμαν, η οποία ηγείται της ομάδας από τον Δεκέμβριο του 2022, άκουσε εκρήξεις και αντιλήφθηκε ότι επίκειται επίθεση. Έτρεξε να ανοίξει το οπλοστάσιο και να μοιράσει όπλα στην ομάδα της, την οποία τοποθέτησε στη συνέχεια σε στρατηγικά σημεία στο κιμπούτς. Έστησε επίσης παγίδες και ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες.
Η μάχη που ακολούθησε κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και η ομάδα ασφαλείας του Νιρ Αμ εξουδετέρωσε περισσότερους από 20 ενόπλους της Χαμάς. Η Λίμπερμαν σκότωσε πέντε τρομοκράτες μόνη της.
Η γενναία της δράση έχει επαινεθεί από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς. Η εφημερίδα Maariv Daily την αποκάλεσε “ηρωίδα” και δήλωσε ότι “ο λόγος που το Νιρ Αμ και η γύρω περιοχή προστατεύτηκαν είναι η Ίνμπαλ“.
“Ήταν καταπληκτικό, ο σύζυγός μου ήταν μέρος της ομάδας ετοιμότητας. Άκουσαν τους πυροβολισμούς, επικοινώνησαν με τα άλλα μέλη της ομάδας και με την Ίνμπαρ και αρχικά ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα. Αλλά η Ίνμπαλ αποφάσισε να μην περιμένει. Για την ακρίβεια το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν νωρίς απέτρεψε δεκάδες απώλειες” δήλωσε η κάτοικος του κιμπούτς, Ίλιτ Παζ στην Israel Hayom.
“Όταν όλα τελειώσουν αυτή η γυναίκα πρέπει να πάρει το βραβείο Israel. Η ηρωική της ιστορία θα συνοδεύει αρκετές γενιές. Η Ίνμπαλ είναι ο λόγος που το κιμπούτς και η γύρω περιοχή της Νιρ Αμ προστατεύτηκε” αναφέρει η εφημερίδα Maariv Daily.
Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζεται για πέμπτη μέρα, με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 2.000, ο ταξίαρχος Omer Tishler, αρχηγός του επιτελείου της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι τα μαχητικά της αεροσκάφη χτυπούν τη Λωρίδα της Γάζας σε «άνευ προηγουμένου κλίμακα».
«Χτυπάμε τη Γάζα σε άνευ προηγούμενου κλίμακα»
«Επιτιθέμεθα στη Λωρίδα της Γάζας σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, γιατί αυτό που συνέβη εδώ είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Υπάρχει ένας εχθρός εδώ που εκτοξεύει ρουκέτες, κάνει επιδρομές σε άμαχο πληθυσμό», σημείωσε ο ταξίαρχος Tishler σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε αυτό», επισήμανε.
Ισραήλ: «Δεν επιτιθέμεθα στον άμαχο πληθυσμό»
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IAF) δεν στοχεύει αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο τα χτυπήματα δεν είναι πλέον «χειρουργικά».
«Δεν ενεργούμε όπως η άλλη πλευρά, δεν επιτιθέμεθα στον άμαχο πληθυσμό. Πίσω από κάθε επίθεση υπάρχει ένας στόχος», σημείωσε ο Omer Tishler ενώ εξήγησε στη συνέχεια:
«Ενεργούμε με ακρίβεια και επαγγελματικά, αλλά όχι χειρουργικά. Δεν μιλάμε για δεκάδες ή εκατοντάδες. Μιλάμε για χιλιάδες πυρομαχικά», πρόσθεσε.
Ο αρχηγός της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξε λέγοντας ότι απαιτείται υπομονή εάν το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς.
«Κοιτάζω μπροστά: αυτή η μηχανή θα λειτουργήσει, θα επιτεθεί και θα καταστρέψει. Έτσι λειτουργεί κανείς αν θέλει να ξεριζώσει τα τρομοκρατικά κέντρα», ανέφερε.