«Το θέμα δεν είναι τι ακούς, το θέμα είναι τι τελικά θα γίνει» τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος, κληθείς από τον ΟΤ να σχολιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Με το βλέμμα στο LSE, η έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ
Ο επικεφαλής της Metlen, όπως και πολλοί επιφανείς Έλληνες βιομήχανοι, βρέθηκαν χθες στην Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχοντας στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, παρόντος και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ποτέ στις δύσκολες ημέρες του 2010.
Απαντώντας μάλιστα σε δημοσιογραφικό ερώτημα στο περιθώριο της εκδήλωσης για το αν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις ο ίδιος ανέφερε: «εμείς κάνουμε, άρα απαντάμε δια έργων, έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη τρεις από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα».
Σχετικά με το θέμα του ενεργειακού κόστους, το οποίο ίσως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την εγχώρια βιομηχανία (σ.σ. 12 οργανώσεις που εκπροσωπούν την ελληνική βιομηχανία, στο παραπέντε της έναρξης της 88ης ΔΕΘ είχαν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το υψηλό κόστος ρεύματος απειλεί την ίδια την ύπαρξη της βιομηχανίας), ο επικεφαλής της Metlen σημείωσε πως «είναι πάρα πολύ σύνθετο, πάρα πολύ μεγάλο και δεν είναι μόνο ελληνικό, κακώς το θεωρούμε μόνο ελληνικό».
Ανάμεσα στις επενδύσεις της Metlen που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και η μονάδα ανάκτησης μετάλλων εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με την προοπτική υιοθέτησης της πρότασης που υποβλήθηκε στην Κομισιόν από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Ο κρυμμένος θησαυρός της Metlen στη Σίνδο
Μεταξύ των επενδύσεων της Metlen που βρίσκονται εν εξελίξει είναι και η μονάδα ανάκτησης μετάλλων εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.
Την πιλοτική λειτουργία της εν λόγω μονάδας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Πιο αναλυτικά, η επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ αφορά παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων.
Η δραστηριότητα θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48,00 tn/ ημέρα.
Σημειώνεται πως η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη μονάδα, έχει εξελιχθεί από το φορέα του έργου και αποτελεί βιομηχανική ιδιοκτησία.