Είκοσι εκατ. ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση, ανακατανομές του clawback και προσθήκη υπολειμμάτων κλειστών προϋπολογισμών υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνάντηση που είχε με τις φαρμακευτικές, έπειτα από τις αντιδράσεις τους για τα υπέρογκα ποσά υποχρεωτικών επιστροφών για τα νοσοκομειακά φάρμακα άνω των 30€, που το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν το 82,9%. Με τις προσθήκες υπολογίζεται μείωση στο 75% και το 2024 στο 69%.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αν δεν γίνουν σοβαρές αλλαγές, ο κλάδος του φαρμάκου δεν είναι βιώσιμος.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, είναι μία δυσμενής συγκυρία ότι τον Οκτώβριο του 2024 παρουσιάζεται ουσιαστική δυσκολία στο να προσαρμοστεί η κρατική δαπάνη για τη χρονιά που πέρασε. Αυτό, όπως λέει, φάνηκε στη συνάντηση με τον υπουργό, όπου τους ανακοινώθηκε μια πρόσθετη χρηματοδότηση μόνο κατά 20 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με εσωτερικές ανακατανομές του clawback και προσθήκη στη δαπάνη υπολειμμάτων κλειστών προϋπολογισμών.
«Ας μην περιμένει οποιοσδήποτε ότι ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να είναι βιώσιμος με επιστροφές της τάξης του 75% αντί για 82,9%», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ συμπληρώνοντας: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος στα νοσοκομεία. Είναι το πρώτο κανάλι όπου έφτασε σε σημείο ακραίας μη βιωσιμότητας και στεκόμαστε στις δεσμεύσεις ότι οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο για το 2024 θα είναι χαμηλότερες από το 2022, οι οποίες ήταν επίσης ακραία υψηλές (69%) και πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια».
Ο ΣΦΕΕ ξεκαθάρισε επίσης ότι, ενώ εκτιμούν ως κλάδος τις προσπάθειες μείωσης της σπατάλης και αύξησης της απόδοσης της επένδυσης στο φάρμακο, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η υποχρηματοδότηση του κλάδου, η οποία αποτελεί απόρροια των μνημονίων, τα οποία όμως είναι παρελθόν από το 2018.
Από τότε μόνο 1 στα 5 νέα φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να διατηρεί, με σημαντική διαφορά, τον τίτλο του ευρωπαϊκού πρωταθλητή στις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή η κατάσταση θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες αλλά και νέες καινοτόμες θεραπείες, αναγνωρίζοντας ότι το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του συνόλου των δαπανών υγείας σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων από την πλευρά του κράτους.
Η αγορά των καινοτόμων φαρμάκων καταρρέει
Από την πλευρά του, το PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) τονίζει ότι η αγορά των καινοτόμων φαρμάκων καταρρέει, καθώς οι εξελίξεις λόγω clawback είναι πλέον μη προβλέψιμες.
«Όταν το κράτος ομολογεί ότι καλύπτει τις καινοτόμες νοσοκομειακές θεραπείες για λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά οφείλει να αποτελέσει έστω την ύστατη αυτή στιγμή την αφετηρία για δραστικές παρεμβάσεις.
Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει στην πράξη ότι το 83% υποχρεωτικές επιστροφές στα νοσοκομεία – σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του clawback στο κανάλι των καινοτόμων φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ – αποτελεί μία επικίνδυνη ομολογία αποτυχίας του μνημονιακού μέτρου του clawback.
Η φαρμακευτική πολιτική που χτίστηκε από το 2012 στις σαθρές βάσεις του clawback καταρρέει εκκωφαντικά και θέτει σε κίνδυνο – σήμερα, όχι στο μέλλον – την πρόσβαση των ασθενών σε διαθέσιμες και νέες καινοτόμες θεραπείες» σημειώνει το PIF στην ανακοίνωσή του, καλώντας το υπουργείο Υγείας να ανοίξει άμεσα μία ειλικρινή συζήτηση για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική – ως κοινωνική και υγειονομική αναγκαιότητα.
Σύμφωνα με το PIF, χρειάζεται μία δέσμη τιμολογιακών και διαρθρωτικών πολιτικών που θα μειώσουν – χωρίς προστατευτισμούς – τη συνολική δαπάνη φαρμάκου και αφετέρου θα ενισχύσουν τον δημόσιο προϋπολογισμό και θα επιτρέψουν στον κύκλο της υποκατάστασης να λειτουργήσει όπως σε κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας.
Πηγή: Ανθή Αγγελοπούλου/naftemporiki.gr