Η Φεράρα είναι από αυτές τις περιπτώσεις πόλεων που έχουν διατηρήσει σε εξαιρετικό βαθμό την παλιά αρχιτεκτονική τους. Αξίζει να την γυρίσετε σπιθαμή προς σπιθαμή, καθώς κάθε γωνία κρύβει αισθητικές λεπτομέρειες που μαγνητίζουν την προσοχή του επισκέπτη.
Bρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, στην περιφέρεια της Εμίλια – Ρομάνια, μέσα σε μια πεδιάδα που την διασχίζει ο ποταμός Πάδος και τα κανάλια του, κάποια από τα οποία περνάνε και μέσα στην πόλη της Φεράρα. Η πόλη άκμασε κατά την περίοδο που την διαφέντευε η Δυναστεία Estense, η οποία μετέτρεψε ένα αγροτικό κέντρο σε ένα κέντρο πολιτισμού κάνοντας μια σειρά από μεταρρυθμιστικά έργα.
Εδώ, σήμερα, ζουν περίπου 130.000 άνθρωποι, ωστόσο δέχεται πολλούς περισσότερους επισκέπτες ετησίως που φθάνουν εκεί για να θαυμάσουν την πανέμορφη αναγεννησιακή αυτή πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Φεράρα είναι γεμάτη παλάτια που χρονολογούνται από τον 14ο έως και τον 15ο αιώνα, απομεινάρια από τα αναγεννησιακά τείχη, ατμοσφαιρικά στενά, μουσεία, γκαλερί, γουστόζικα μαγαζάκια, cozy καφέ και εστιατόρια. Βάλτε, λοιπόν, άνετα παπούτσια και ξεχυθείτε στους φαρδιούς δρόμους της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά φιλική προς τους ποδηλάτες, οπότε μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να την γυρίσετε με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα.
Ξεκινήστε με το πιο εμβληματικό μνημείο της Φεράρα που είναι το Castello Estense, γνωστό και ως Saint Michael στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα κάστρο με τέσσερις πύργους και μια τάφρο γεμάτη με νερό, που χτίστηκε τον μεσαίωνα και συγκεκριμένα, το 1385 από τον Δούκα Niccolò d’Este. Αρχικά, είχε αμυντικό χαρακτήρα αλλά στη συνέχεια, έγινε η κατοικία του. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε τα διαμερίσματα των δουκών, τις παλιές φυλακές, τον Πύργο του Λιονταριού, τις κουζίνες αλλά και διάφορα έργα τέχνης. Πολύ κοντά στο Καστέλο, βρίσκεται και ο Καθεδρικός ναός της πόλης του 1135 χτισμένος από τον Γουλιέλμο Α΄ Αντελάρντι, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον ναό. Ο Καθεδρικός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία, συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ όπως ρωμανικό και γοτθικό, γεγονός που τον κάνει πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό.
Συνεχίστε με ένα ακόμη σημαντικό σημείο της πόλης το MEIS, το Εθνικό Μουσείο του Ιταλικού Ιουδαϊσμού και του Oλοκαυτώματος που θα το βρείτε στα νότια του Καστέλο. Το μουσείο αφηγείται την ιστορία των Εβραίων της Ιταλίας, μια ιστορία που μετρά πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, μιλώντας για τη ζωή, τη σκέψη και τις συνεισφορές στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο των διώξεων και στο ολοκαύτωμα. Η Εβραϊκή Κοινότητα στη Φεράρα έχει συνεχή παρουσία από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ακμή της πόλης κατά τον 15ο και 16ο αιώνα ωστόσο γκετοποιήθηκε από το 1627 έως το 1859, μέχρι την Ιταλική Ενοποίηση.
Στα ανατολικά του κέντρου της πόλης τώρα, θα βρείτε το Παλάτι Schinfanoia του 14ου αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο και είναι διάσημο για τον εσωτερικό του διάκοσμο και τα ζωγραφικά έργα τέχνης του 15ου αιώνα. Υπήρξε το μέρος όπου χαλάρωνε και διασκέδαζε ο Alberto V d’Este, μαρκήσιος της Φεράρα μέχρι το 1393. Τη σημερινή του μορφή ωστόσο την πήρε από έναν άλλο μαρκήσιο της πόλης τον Borso d’Este, ο οποίος το επέκτεινε, πρόσθεσε έναν επιπλέον όροφο και έφτιαξε επίσης μια αίθουσα υποδοχής, τη Salone dei Mesi, την οποία φιλοτέχνησαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής ανάμεσά τους οι Francesco del Cossa και Ercole de’ Roberti που δημιούργησαν ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής τέχνης τη γνωστή διακόσμηση με τους 12 μήνες.
Οι πανύψηλοι τοίχοι χωρίζονται σε 12 τμήματα, ένα για κάθε μήνα – έχουν διασωθεί μόνο οι μήνες από τον Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο -και κάθε μήνας χωρίζεται με τη σειρά του σε τρεις οριζόντιες ζώνες: στην επάνω που αναφέρεται στο Κόσμο των Θεών, στον Κόσμο του Ανθρώπου στον οποίο επιβάλλονται οι θεϊκοί νόμοι και είναι ζωγραφισμένος στο κάτω μέρος ενώ στο ενδιάμεσο τμήμα, ανάμεσα σε ανθρώπους και θεούς, απεικονίζονται δυτικά και αιγυπτιακά ζώδια, απόδειξη της μεγάλης σημασίας που κατείχε η αστρολογική «επιστήμη» στην αυλή του Estense.
Βόρεια από το κέντρο της πόλης, θα βρείτε το Palazzo dei Diamanti, ένα αναγεννησιακό κτήριο το οποίο στους εξωτερικούς του τοίχους έχει 8.500 εξογκώματα σε σχήμα διαμαντιού τα οποία του χαρίζουν το όνομα «Παλάτι των Διαμαντιών». Χτίστηκε το 1493 και είναι ένα από τα πιο γνωστά παλάτια της ιταλικής Αναγέννησης το οποίο φιλοξενεί μεγάλες προσωρινές διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στο ισόγειο σε συνεργασία με τους φορείς Fondazione Ferrara Arte, τη Γκαλερί Σύγχρονης & Μοντέρνας Τέχνης της Φεράρα και τον Τομέα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου της Φεράρα. Στο Piano Nobile του palazzo φιλοξενείται και η Εθνική Πινακοθήκη η οποία διαθέτει μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης από τον 13ο έως και τον 18ο αιώνα.
Μερικά τετράγωνα νοτιοανατολικά του Καθεδρικού ναού θα βρείτε την Casa Romei μια κατοικία που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κατοικίας ευγενών της εποχής μεταξύ του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από τον Giovanni Romei πετυχημένο έμπορο και τραπεζίτη της εποχής και πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες, οι οποίες προέρχονται από διάφορες εκκλησίες και αποτελούν σημαντικό δείγμα ζωγραφικής της Φεράρα, επιτύμβιες στήλες, αγάλματα και αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις κτηρίων της παλιάς πόλης. Χαρακτηριστικό είναι το υπέροχο ανάγλυφο που απεικονίζει τη Madonna που πρόσφατα αποδόθηκε στον Donatello και το εργαστήριό του. Εντυπωσιάζουν επίσης τα μεγάλα τζάκια και τα ξύλινα περίτεχνα ταβάνια. Η κατοικία διαθέτει επίσης μια εσωτερική αυλή γύρω από την οποία αναπτύσσεται το διώροφο κτήριο με τις καμάρες και το περιμετρικό μπαλκόνι. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Φεράρα που στεγάζεται στο Palazzo Costabili ή αλλιώς Ludovico il Moro. Εδώ, μπορείτε να δείτε ευρήματα από την πόλη Σπίνα, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ετρουρίας της κοιλάδας του Πάδου καθώς και ευρήματα που μαρτυρούν τους στενούς δεσμούς της με την Ελλάδα.
Όλη αυτή η περιήγηση της πόλης συνδυάζεται φυσικά με μικρές και μεγάλες στάσεις στα όμορφα καφέ που θα βρείτε σχεδόν παντού. Επίσης, η Φεράρα έχει πολύ καλή κουζίνα οπότε αξίζει να δοκιμάσετε και το γαστρονομικό της πλούτο. Χαρακτηριστικά πιάτα της πόλης που πηγαίνουν αρκετούς αιώνες πίσω στο χρόνο είναι τα ζυμαρικά cappellaci που τα γεμίζουν με κολοκύθα, το salama da sugo, ένα είδος αλλαντικού που σερβίρεται συνήθως με πουρέ, pasticcio di maccheroni κάτι σαν πίτα, γεμιστή με μακαρόνια, κρέας σάλτσα τύπου ραγού, τυρί και μπεσαμέλ, το anguilla a becco d’asino δηλαδή χέλι με κόκκινη σάλτσα και κρεμμύδια που συνοδεύεται με πολέντα και τα ψωμάκια coppia ferrarese με χοιρινό λαρδί και ελαιόλαδο. Αυτά είναι μερικά αλμυρά αντιπροσωπευτικά πιάτα της Φεράρα σε επίπεδο ζαχαροπλαστικής τώρα η torta tenerina με σοκολάτα, βούτυρο, αυγά και κορν φλάουρ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της πόλης που δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900.