Ο Flat White είναι ένα δημοφιλές ρόφημα καφέ που κατακτά όλο και περισσότερους λάτρεις του καφέ. Ξεχωρίζει για την τέλεια ισορροπία καφέ και γάλακτος, προσφέροντας μια πλούσια και γεμάτη γεύση.Ένα ρόφημα που συνδυάζει espresso και βελούδινο αφρόγαλα, έχει κατακτήσει τους λάτρεις του καφέ. Μάθετε όλα για την ιστορία, την παρασκευή και τα μυστικά του.
Η ιστορία του Flat White, ενός δημοφιλούς ροφήματος καφέ με βελούδινο αφρόγαλα και έντονη γεύση, αγγίζει δύο χώρες: τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Και οι δύο χώρες διεκδικούν την πατρότητα του, με τις ρίζες του να χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980.
Νέα Ζηλανδία:
- Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Flat White δημιουργήθηκε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας.
- Baristas τροποποίησαν τον cappuccino, μειώνοντας τον αφρό γάλακτος και τονίζοντας την γεύση του καφέ.
- Η ονομασία “Flat White” ειπώθηκε για πρώτη φορά σε καφετέριες του Wellington, όπως το Cafe DKD.
Αυστραλία:
- Μια εναλλακτική εκδοχή θέλει τον Flat White να γεννιέται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
- Ο Alan Preston, ιδιοκτήτης του Moors Espresso Bar, δημιούργησε ένα ρόφημα με espresso και ελάχιστα αφρατεμένο γάλα.
- Το ονόμασε “Flat White” για να το διαφοροποιήσει από το latte.
Ανεξάρτητα από την ακριβή προέλευση, η δεκαετία του 1980 σηματοδοτεί την άνοδο του Flat White. Η αυξανόμενη ζήτηση για καφέ με πιο έντονη γεύση ώθησε baristas σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία να πειραματιστούν, οδηγώντας στην ανάπτυξη αυτού του γευστικού ροφήματος.
Σήμερα, ο Flat White απολαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. Η ισορροπία καφέ και γάλακτος, η βελούδινη υφή και η έντονη γεύση τον καθιστούν αγαπημένη επιλογή για πολλούς λάτρεις του καφέ.
Είτε προέρχεται από Νέα Ζηλανδία, είτε από Αυστραλία, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία στον κόσμο του καφέ. Η ιστορία του, η γεύση του και η δημοφιλία του τον καθιστούν ένα ρόφημα με ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των coffee lovers.
Χαρακτηριστικά:
- Παρασκευάζεται με διπλή δόση espresso (ristretto).
- Το γάλα ζεσταίνεται και αφρατεύεται, δημιουργώντας βελούδινο microfoam.
- Ο αφρός γάλακτος είναι λεπτός και δεν καλύπτει πλήρως τον καφέ.
- Η γεύση του καφέ είναι έντονη και ισορροπημένη με το γάλα.
Συνταγή:
Υλικά:
- 18 γραμμάρια φρεσκοκομμένος καφές (για διπλό espresso)
- 60 ml γάλα πλήρες
- Θερμόμετρο
- Γαλατιέρα
Εκτέλεση:
- Φτιάξτε ένα διπλό espresso ristretto (περίπου 30 ml).
- Ζεστάνετε το γάλα στους 60-65°C.
- Αφρατέψτε το γάλα δημιουργώντας βελούδινο microfoam.
- Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα στο espresso, δημιουργώντας ένα κυκλικό μοτίβο.
- Απολαύστε τον!
Συμβουλές:Χρησιμοποιήστε φρεσκοκομμένο καφέ για μέγιστη γεύση.
Ζεστάνετε σωστά το γάλα για να πετύχετε βελούδινο αφρό.Ρίξτε το γάλα αργά και σταθερά για να διατηρήσετε την ισορροπία γεύσεων.
Επιπλέον:Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη ή σιρόπι καραμέλας, αν θέλετε.
Δοκιμάστε τον με φυτικό γάλα, όπως αμυγδάλου ή βρώμης.Πειραματιστείτε με διαφορετικές ποικιλίες καφέ για να βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό.
Ο Flat White αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα γευστικό και ισορροπημένο ρόφημα καφέ. Δοκιμάστε τον και ανακαλύψτε τη γοητεία του!