Η δικαστική διαμάχη γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie συνεχίζεται, καθώς ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, καταδικασμένος για το οικονομικό σκάνδαλο της εταιρείας, προχώρησε σε έγκληση κατά περίπου 20 μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η κίνηση αυτή διατηρεί σε ένταση τη σύγκρουση για τον έλεγχο και τη μελλοντική πορεία της εταιρείας.
Οι κατηγορίες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου
Ο πρώην μεγαλομέτοχος της Folli Follie, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστό 37% της εταιρείας, ισχυρίζεται πως η μη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας θίγει τα συμφέροντά του. Η έγκληση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.
Η απάντηση της διοίκησης
Η παρούσα διοίκηση της Folli Follie χαρακτηρίζει την κίνηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ως προκλητική και υποστηρίζει ότι αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εξυγίανση της εταιρείας. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η έγκληση αφορά και άτομα που είχε επιλέξει ο ίδιος στο παρελθόν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος, δήλωσε πως ο κ. Κουτσολιούτσος καταψήφισε τον ισολογισμό του 2019, γεγονός που εμποδίζει τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των επόμενων ετών. Σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, η συμφωνία εξυγίανσης βασίστηκε σε ελεγμένες και εγκεκριμένες καταστάσεις του 2018, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις περί αδιαφάνειας.
Η «Μητέρα των Μαχών» στο Εφετείο
Η εκδίκαση της νέας αίτησης αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie στο Εφετείο αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη. Τα δεσμευμένα assets, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, θεωρούνται καταλυτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Εάν δεν ανακτηθούν, υπάρχει κίνδυνος να αποχωρήσουν οι ομολογιούχοι επενδυτές, οδηγώντας την εταιρεία σε πτώχευση.
Παράλληλα, θα εκδικαστεί και η έφεση των καταδικασθέντων στην υπόθεση παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων, με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που έχει φυλακιστεί.
Παρά την προσπάθεια αναδιάρθρωσης, η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική πίστωση για πάνω από έξι χρόνια. Αυτό την αναγκάζει να προπληρώνει τα εμπορεύματα τοις μετρητοίς, ενώ ταυτόχρονα καλείται να καλύψει έκτακτες δαπάνες.
Σήμερα, η Folli Follie διατηρεί 68 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία και απασχολεί περίπου 600 εργαζομένους. Ωστόσο, η σκιά του σκανδάλου που ξέσπασε το 2018, όταν η Quintessential Capital Management αποκάλυψε την παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων, συνεχίζει να βαραίνει την πορεία της.
Η δικαστική έκβαση των επόμενων μηνών θα καθορίσει εάν η εταιρεία θα καταφέρει να ολοκληρώσει την εξυγίανσή της ή θα οδηγηθεί τελικά στη χρεοκοπία.