Σε αναμονή βρίσκονται οι φορολογούμενοι για την έναρξη υποβολής των 8.5εκ φορολογικών δηλώσεων του 2024 (εισοδήματα έτους 2023) καθώς τις επόμενες ημέρες προβλέπεται το άνοιγμα της εφαρμογής της ΑΑΔΕ και η επίσημη έναρξη της διαδικασίας.
Η φετινή υποβολή δηλώσεων, κατά δήλωση στελεχών της ΑΑΔΕ, απλοποιείται για 1εκ. φορολογούμενους που διαθέτουν εισοδήματα μόνο από την μισθωτή εργασία τους ή από συντάξεις, καθώς αυτές θα έρθουν προ-συμπληρωμένες και θα αρκεί μόνο το πάτημα ενός κουμπιού για την υποβολή τους.
Πρόθεση του Υπουργείου αποτελεί τα επόμενα έτη η διαδικασία «αυτόματης» υποβολής να επεκταθεί και σε λοιπά εισοδήματα , όπως αυτά των μισθωμάτων ακινήτων, κεφαλαίου κ.α., ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες και με σχετική ευκολία να μπορεί να υποβάλλει γρήγορα και απλά τη δήλωση του.
Η «Αυτόματη» υποβολή της δήλωσης αναμφίβολα αποτελεί διευκόλυνση αλλά δεν συνεπάγεται τον μη έλεγχο των δεδομένων υποβολής από τον φορολογούμενο και την ευθύνη αυτού που υποβάλλει. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει αποδείξει ότι πολλά δεδομένα που τροφοδοτούνται στο σύστημα της ΑΑΔΕ από τους εργοδότες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπούς φορείς, είναι λανθασμένα και απαιτούνται τακτοποιητικές κινήσεις για τη διόρθωση τους.
Επίσης, η σύνταξη μίας δήλωσης απαιτεί τεχνική γνώση που συνήθως διαθέτουν μόνο οι φοροτεχνικοί, προς αποφυγή των «παγίδων» του φορολογικού συστήματος που οδηγούν σε αναίτια φορολόγηση.
Συχνές περιπτώσεις που θέτουν τους φορολογούμενους στον κίνδυνο υπέρ-φορολόγησης αποτελούν οι:
* Ο κωδικός (049), στον οποίο αναγράφονται οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος. Ο κωδικός μέχρι πέρυσι συμπληρώνονταν με το χέρι και σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική δαπάνη που είχαν εκτελέσει οι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα να δηλώνονται ποσά δημιουργούν φόρο χωρίς στην πραγματικότητα να απαιτείται η πληρωμή του.
* Τα τεκμήρια, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν στο έτος λόγω χαμηλών εισοδημάτων και απαιτείται να πραγματοποιηθεί η επίκληση εισοδημάτων από το παρελθόν με την σχετική άσκηση της ανάλωσης κεφαλαίου
* Λοιποί κωδικοί της πρώτης σελίδας του εντύπου που δεν γνωρίζουμε αν στην φετινή «αυτόματη» υποβολή θα είναι προ-συμπληρωμένοι και επηρεάζουν τον φόρο. Κωδικοί, όπως αυτοί των ποσοστών αναπηρίας, έτους γέννησης συνταξιούχου κ.α.
Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, προβλέπει ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με πρώτη καταβολή έως την 31η Ιουλίου και τελευταία έως την 28η Φεβρουαρίου του 2025.