Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προετοιμάζει ένα εκτεταμένο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025-2029, με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση των διαδικασιών και την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο, το οποίο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση, περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτόμες δράσεις και μέτρα που αναμένεται να αποδώσουν ετήσια έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027.
Βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή προγνωστικών μοντέλων και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, δηλαδή εισοδημάτων που δεν δηλώνονται ή αποκρύπτονται. Μέσω της χρήσης δεδομένων από το Διαδίκτυο και άλλων ψηφιακών πόρων, θα δημιουργηθούν εξατομικευμένα προφίλ για κάθε φορολογούμενο, που θα επιτρέπουν την ακριβή εκτίμηση της φορολογικής του κατάστασης σε πραγματικό χρόνο.
Μία ακόμη σημαντική καινοτομία είναι η αυτόματη συμπλήρωση εντύπων και δηλώσεων μέσω online εφαρμογών, με ταυτόχρονη εκκαθάριση και είσπραξη του φόρου. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αυτών στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Η χρήση των πλατφορμών myData και myProperty θα επεκταθεί, με διασυνδέσεις με τα συστήματα ταμειακών μηχανών και POS, διευκολύνοντας τον αυτοματοποιημένο καταλογισμό και την είσπραξη του φόρου.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ δίνει έμφαση στην άμεση παρακολούθηση των οφειλών σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα λήψης μέτρων αμέσως μόλις εντοπίζονται καθυστερήσεις ή ασυνέπειες στις πληρωμές. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην έγκαιρη πρόληψη της συσσώρευσης χρεών, ενώ θα συνοδεύεται από προγράμματα επιβράβευσης για συνεπείς φορολογούμενους, μέσω παροχής κινήτρων και ευκολιών.
Η ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την παρακολούθηση παραβατικών συμπεριφορών. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν εργαλεία που θα εντοπίζουν υψηλού κινδύνου φορολογούμενους ή επιχειρήσεις, ενώ θα διεξάγονται στοχευμένοι και μαζικοί ψηφιακοί έλεγχοι. Η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί πλήρως, με μαζικές διασταυρώσεις δεδομένων και αναδιοργάνωση των διαδικασιών ελέγχου για να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση σε όλα τα επίπεδα.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε πλήρη ψηφιοποίηση των τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες τελωνισμού και οι επιστροφές φόρων, ενώ οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε προϊόντα, όπως καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα, θα αναβαθμιστούν για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και της νοθείας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ενισχυθούν με νέες τεχνολογίες, επιτρέποντας τη διαρκή παρακολούθηση της κυκλοφορίας εμπορευμάτων στην επικράτεια, συμβάλλοντας στην πάταξη του παρεμπορίου.
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ εστιάζει, επίσης, στη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την παροχή πολυκαναλικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης. Θα υπάρξει στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, ενώ θα παρέχονται εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, θα καθιερωθεί η δυνατότητα αξιολόγησης της ικανοποίησης των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση και εκσυγχρονισμό τους.
Το σχέδιο προβλέπει την αναδιοργάνωση των δομών της ΑΑΔΕ, με στόχο την επίτευξη υψηλού επιπέδου απόδοσης των υπηρεσιών της. Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και φορολογικές αρχές από άλλες χώρες θα ενισχυθεί, προκειμένου να υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις στη διαχείριση των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών. Ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε σύγχρονες δεξιότητες αποτελούν, επίσης, βασικούς πυλώνες του σχεδίου.
Τέλος, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του διοικητικού κόστους μέσω της αναδιάρθρωσης των εσωτερικών διαδικασιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΑΑΔΕ, με τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της σε σύγχρονα βιοκλιματικά κτίρια. Η δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων και αποτελεσμάτων θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της αρχής, ενώ θα υιοθετηθούν οι αρχές του “once only” και του ενιαίου σημείου επαφής (SPOC) για την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Πηγή: Θανάσης Κουκάκης/dnews.gr