Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πυροσβέστης που μεταφέθηκε στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης στο χωριό Άγναντα, του δήμου Ήλιδας.
Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν, με την συνδρομή εναέριων μέσων. Συγκεκριμένα πλέον επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 41 οχήματα και ένα Πεζοπόρο Τμήμα από την Πάτρα. Από αέρος ρίψεις επιχειρούν ένα ελικόπτερο Erickson, ένα ελικόπτερο AB214 και δύο CL 415.
Η αρχική κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν με 11 υδροφόρα οχήματα, 34 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου, ζητήθηκε λεωφορείο για να απομακρύνει κατοίκους του χωριού, ενώ όπως τόνισε, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όμως οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο περιγραφόταν ως αρκετά δύσκολη το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο το θετικό είναι ότι το δάσος που βρίσκεται στα ανατολικά της πυρκαγιάς είναι δρυς που δεν τροφοδοτεί την πυρκαγιά όπως το πεύκο.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.
Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Ακόμη όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Πηγή: cnn