Στις ενέργειες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας πως εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους.
Μιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως «μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου 1.500 αυτοψίες. Σύμφωνα με τις καταγραφές αυτές, φαίνεται ότι στις κατοικίες δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Υπάρχουν ζημιές σε επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες καταγράφονται. Για τις αποζημιώσεις έχει προβλεφθεί άμεση καταβολή 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς, και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις».
Διαβάστε ακόμη: Φωτιές: «Η πρόληψη είναι επένδυση»
«Μόλις οριστικοποιηθεί η καταγραφή, όλοι πληγέντες συμπολίτες μας μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή, που φτάνει μέχρι 150.000 χρηματοδότηση, 80% είναι κρατική αρωγή και το 20% είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα κλιμάκια περνούν δύο φορές για εκτίμηση της ζημιάς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.
«Αμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα»
«Αυτό που έχει σημασία για όλους τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής για μελέτες και έργα. Με αυτά τα βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι γενναίο και εμπροσθοβαρές. Σημασία έχει η ταχύτητα. Από τις 18 του μηνός που ανοίγει η πλατφόρμα θα κριθούμε όλοι για την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων. Το πιο δύσκολο θα είναι το κομμάτι της αποκατάστασης της Εύβοιας, όπου δεν μιλάμε μόνο για καταστροφή περιουσιών, αλλά για μία οικολογική καταστροφή που αλλάζει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Θέλω να ζητήσω από τους κατοίκους της Εύβοιας που έχουν πληγεί να έχουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να δώσει μια ελπίδα εκεί που τώρα υπάρχει απόγνωση», απάντησε ο κ. Πέτσας καλούμενος να εκτιμήσει αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους επαρκούν.
Διαβάστε ακόμη: Κύμα συμπαράστασης των δήμων της Αττικής στις πληγείσες περιοχές
«Πρόθεσή μας να προσφέρουμε δουλειά στους πυρόπληκτους ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια»
«Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή», κατέληξε ο κ. Πέτσας, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την επαγγελματική αποκατάσταση των πυρόπληκτων.
Εντός του μήνα οι πρώτες πληρωμές
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως η πλατφόρμα arogi.gov.gr ανοίγει στις 18 Αυγούστου και εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές με μηδενική γραφειοκρατία και εμπιστοσύνη στους πολίτες. «Η τελική πληρωμή θα είναι ταχύτερη από κάθε άλλη χρονιά και θα στηρίζεται στην τελική αποτίμηση από μηχανικούς ή από τον ΕΛΓΑ στην περίπτωση των αγροτικών καλλιεργειών», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη φθορά και θαπραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:
Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.
Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η κανονική αποτίμηση απαιτεί κάποιους μήνες και συνεπάγεται την τελική αποζημίωση, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
H στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.
Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
ΠΗΓΗ : kathimerini