Ανησυχία εκφράζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων και σύλλογοι ενοικιαστών για το ενδεχόμενο το μέτρο επιστροφής ενοικίου στους μισθωτές να οδηγήσει τελικά σε νέες αυξήσεις τιμών, αντί να ανακουφίσει τους ενοικιαστές.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι θετική, όμως στην πράξη το μέτρο μοιάζει να επιδοτεί τα ήδη υψηλά ενοίκια». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το βασικό πρόβλημα – η μειωμένη προσφορά κατοικιών έναντι της αυξημένης ζήτησης – παραμένει άλυτο, ειδικά στα μικρότερα διαμερίσματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η έλλειψη ακινήτων προς μίσθωση σε συνδυασμό με το νέο μέτρο μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμα ψηλότερα, προειδοποιεί ο κ. Ποταμιάνος, σημειώνοντας ότι η λύση πρέπει να εστιαστεί στην αύξηση της προσφοράς.
Ο κίνδυνος από τη δήλωση του πραγματικού ενοικίου
Ένα επιπλέον ζήτημα αφορά στη δήλωση του πραγματικού ύψους του ενοικίου. Ο μέσος δηλωμένος μισθωτικός όρος βρίσκεται μόλις στα 255 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη. Αν και το κίνητρο για πλήρη δήλωση εισοδημάτων είναι θετικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι η υποχρέωση αυτή ενδέχεται να δώσει την αφορμή σε ιδιοκτήτες να αυξήσουν τα ενοίκια.
Ο κ. Ποταμιάνος επισημαίνει ότι το μέτρο επιστροφής θα λειτουργούσε πιο ισορροπημένα εάν συνοδευόταν από μείωση της φορολογίας στους ιδιοκτήτες, ώστε να μην μετακυλιστεί το κόστος στους ενοικιαστές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ένωση Ενοικιαστών Θεσσαλονίκης, η οποία προειδοποιεί ότι μετά την καταβολή της επιδότησης τον Νοέμβριο, είναι πολύ πιθανό να δούμε ήδη από τον Δεκέμβριο σημαντική αύξηση στα ενοίκια, καθώς αρκετοί εκμισθωτές θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, όπως είχε συμβεί και με την εφαρμογή του προγράμματος “Σπίτι Μου 2”.