Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκε στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του το πρωί της Τετάρτης (27/7), σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανού διαχειριστή, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.
Από το πρωί σήμερα, ο Nord Stream μεταφέρει… 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε η Gascade, που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.
Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων που λαμβάνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα, Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.
Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.
Έκτοτε, η ροή έχει επανέλθει.
Την Δευτέρα (25/7), η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα».
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι για την μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες…».
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.
Συμφωνία για το «ψαλίδι» της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.
Η εξέλιξη αυτή, που προκάλεσε νέο «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος- προκάλεσε μεν ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, που έδειξε ένα αλληλέγγυο πρόσωπο, ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει πως για να λάβει το «πράσινο φως» από όλα τα κράτη – μέλη, το σχέδιο αυτό έχει πολλά «παράθυρα» και εξαιρέσεις.
Η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που πέτυχε η Αθήνα είναι να περιληφθεί στο κείμενο πρόβλεψη που κατ’ εξαίρεση σε δύο άρθρα -το δεύτερο και το πέμπτο- επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη που επιτρέπει την εξαίρεση από τον υπολογισμό της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εν λόγω ποσότητες φυσικού αερίου είναι, όπως τονίζεται, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης για την ενέργεια, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Την πρόταση αυτή είχε περιγράψει επιγραμματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε και πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος του εν λόγω μέτρου είναι να διασφαλιστεί πως οι τιμές ενέργειες θα παραμείνουν προσιτές για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση – από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.
Δύσκολος χειμώνας
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το σχέδιο για «ψαλίδι» 15% στο φυσικό αέριο είναι ένα μάλλον… χλιαρό μέτρο για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Το CNNi, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταδίδει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συζητήσεις στην Ευρώπη για την αύξηση παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας.
Παρότι η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι θα έκλεινε όλα τα πυρηνικά εργοστάσιά της μέχρι το τέλος του 2022, Aμερικανικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να πείσουν το Βερολίνο να βάλει στον… πάγο το σχέδιό του και να συνεχίσει να λειτουργεί τις τρεις μονάδες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Βερολίνο και το Παρίσι, ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα.
Και αυτό γιατί τα κράτη-μέλη θα δυσκολευτούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους τους επόμενους μήνες, δεδομένης της μειωμένης ροής του Nord Stream 1.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η μείωση κατανάλωσης κατά 15% στις χώρες της Ε.Ε. δύσκολα θα αντισταθμίσει τις ελλείψεις, ακόμα και σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών LNG.
cnn.gr