Πρώτον, η τεράστια ζήτηση θα εκτοξεύσει τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG), κάτι που θα δημιουργήσει «ντόμινο» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ενώπιον μιας δύσκολης άσκησης…
Θα πρέπει να βρει νέο, μεγάλο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κρατικοί φορείς.
Επιπλέον κόστος έως 500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα στην ΕΕ
Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» αφορά στην διαθεσιμότητα του LNG από τις προμηθεύτριες χώρες. Όσο θα αυξάνεται η ζήτηση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τα κράτη να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.
«Αγώνας δρόμου» για την προμήθεια LNG
«Έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό για να εξασφαλίσουμε επάρκεια εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα…» διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (90.1 fm Parapolitika).
Ωστόσο, για την περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος κάνει το επόμενο βήμα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία προϋπόθεση για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας… «Να μπορούμε να βρούμε LNG», όπως είπε. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν κάνει μια σειρά πραγμάτων, έχει διερευνήσει τη διαθεσιμότητα φορτίων στη διεθνή αγορά» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει λιγότερο από ενεργειακή “ασφυξία”;
Στα θετικά σημεία για την Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι:
- Η εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη. Τον χειμώνα κινήθηκε στο 40% και τον Ιούνιο έπεσε στο 3%, λόγω και των αυξημένων φορτίων LNG.
- Η προμήθεια της Ελλάδας από τη Ρωσία δεν γίνεται μέσω του Nord Stream, με τον οποίο απειλεί την Ευρώπη ο Πούτιν, αλλά μέσω του τουρκικού αγωγού Turkish Stream.
- Έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου τον αγωγό που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία. Εφόσον χρειαστεί, η Ελλάδα μπορεί να παρακρατήσει ποσότητα φυσικού αερίου.
- Και κυρίως έχει τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσας. Το 60% των ποσοτήτων στη Ρεβυθούσα σήμερα προέρχεται από τις Η.Π.Α., ενώ κάνει εισαγωγές και από 5 χώρες της Αφρικής (Αλγερία, Αίγυπτος κ.α.) Στο Plan B’ προκειμένου να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, η κυβέρνηση έχει προβλέψει και τη λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).
Πηγή: newsit.gr