Το «Georges Blanc», το εστιατόριο στην ανατολική Γαλλία που παίρνει αστέρια
Michelin εδώ και έναν σχεδόν αιώνα, έχασε το πρώτο του.
Το εστιατόριο από το 1929 διαθέτει τουλάχιστον ένα αστέρι Michelin, ενώ από το 1981 είχε σταθερά τρία!
Σήμερα όμως, ο οδηγός Michelin ανακοίνωσε πως έχασε το ένα και έπεσε στα δύο.«Τα κριτήρια αξιολόγησής μας είναι τα ίδια εδώ και 125 χρόνια. Εστιάζουν αποκλειστικά στο πιάτο. Αφορούν πέντε βασικά κριτήρια: την ποιότητα των υλικών, την τεχνική μαγειρέματος, την αρμονία των γεύσεων, την προσωπικότητα του σεφ όπως εκφράζεται στο μενού του, καθώς και τη συνέπεια και τη σταθερότητα μεταξύ διαφορετικών επισκέψεων των επιθεωρητών» ανέφερε στο CNN εκπρόσωπος των Michelin.
«Οι επιθεωρητές του Michelin επισκέπτονται το εστιατόριο αρκετές φορές το χρόνο, κάθε φορά με διαφορετικούς επιθεωρητές. Η διαδικασία είναι συλλογική—δεν πρόκειται για απόφαση ενός μόνο επιθεωρητή, αλλά για απόφαση που λαμβάνεται μετά από πολλαπλές επισκέψεις από διαφορετικούς επιθεωρητές», πρόσθεσε.
Η οικογενειακή επιχείρηση που μετέτρεψε σε θρύλο το εστιατόριο
Αντιδρώντας στην είδηση, ο 82χρονος σεφ Georges Blanc δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Δεν το περιμέναμε. Ένα αστέρι θα λείπει, θα ξεθωριάσει, αλλά θα τα καταφέρουμε με δύο αστέρια. Δεν είναι πρόβλημα.»
Το εστιατόριο, που ιδρύθηκε το 1872 με την ονομασία «La Mère Blanc», κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 1929—μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της απονομής αστεριών από τον Οδηγό Michelin στα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.Το αστέρι απονεμήθηκε στη γιαγιά του Blanc, Élisa, η οποία παρέλαβε και το δεύτερο αστέρι το 1931, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του εστιατορίου.
Τρεις γενιές γυναικών ήταν σεφ στο οικογενειακό εστιατόριο πριν ο Blanc ενταχθεί στην κουζίνα δίπλα στη μητέρα του. Ανέλαβε τα ηνία το 1968, σε ηλικία 25 ετών, και αργότερα κατάφερε να κερδίσει το τρίτο αστέρι του εστιατορίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Relais & Châteaux, της εταιρείας που το διαχειρίζεται.
Το Georges Blanc λειτουργεί μόνο για 1 ώρα και 15 λεπτά για δείπνο την Πέμπτη και για μεσημεριανό και βραδινό από Παρασκευή έως Κυριακή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Οι πελάτες επιλέγουν τα γεύματά τους εκ των προτέρων, ενώ ένα à la carte μενού ανταγωνίζεται δύο μενού γευσιγνωσίας έξι και επτά πιάτων.
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια δημιουργική εκδοχή του κοτόπουλου Bresse, αστακό και τοπικές κρέπες—συνοδευόμενα από κρασί από ένα κελάρι με 140.000 φιάλες, σύμφωνα με το εστιατόριο.
Ο Οδηγός Michelin, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τελετή για την επιλογή των γαλλικών εστιατορίων για το 2024 στις 31 Μαρτίου, έχει κατά καιρούς δεχθεί αντιδράσεις για τις αποφάσεις του να απονείμει ή να αφαιρέσει αστέρια από δημοφιλείς σεφ.
Τον Ιανουάριο, ο Γάλλος σεφ Marc Veyrat απαγόρευσε στους επιθεωρητές του Michelin να επισκέπτονται το νέο του εστιατόριο, Le Restaurant Marc Veyrat, πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να μηνύσει τον Οδηγό Michelin για μια αρνητική κριτική σχετικά με το σουφλέ τυριού του.
Ωστόσο, οι ανώνυμοι επιθεωρητές του Michelin μπορούν ακόμα να επισκεφθούν το εστιατόριο, όπως διαπίστωσε το 2019 ο Νοτιοκορεάτης σεφ Eo Yun-gwon, όταν μήνυσε τον οδηγό επειδή απένειμε αστέρι στο εστιατόριό του, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει να μην συμπεριληφθεί.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr