Χρόνος εκτέλεσης: 130’
Μερίδες: 6
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Γεμιστά χωρίς κιμά ή αλλιώς «ορφανά», ένα από τα αγαπημένα μας λαδερά πιάτα που μας ξυπνούν μνήμες από τα παιδικά μας καλοκαίρια στο χωριό. Υγιεινό, νηστίσιμο και φυσικά άκρως… «μαμαδίστικο», τρώγεται άνετα και κρύο. Οι παραλλαγές του που θα βρείτε στο διαδίκτυο είναι πολλές και μάλιστα αρκετές από αυτές αξιόλογες. Ποια είναι όμως εκείνη που κάνει την διαφορά και που αξίζει να δοκιμάσετε φέτος το καλοκαίρι;
Κάποιοι απαιτητικοί foodies που έχουν δοκιμάσει αρκετά… γεμιστά χωρίς κιμά στη ζωή τους, θεωρούν ότι το πιάτο αυτό δεν έχει πλέον να τους προσφέρει νέες γευστικές συγκινήσεις. Σε αυτούς λοιπόν, εμείς απαντάμε με μία νέα παραλλαγή με στοχευμένες γκουρμέ πινελιές από σταφίδα σουλτανίνα και τριμμένη γραβιέρα που θα τους κάνει να αναθεωρήσουν… άμεσα!
Υλικά για τα γεμιστά χωρίς κιμά, με ρύζι, σταφίδα σουλτανίνα και τριμμένη γραβιέρα
5 μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
3 πράσινες πιπεριές, στρογγυλές
3 μέτρια κολοκύθια, στρογγυλά
3 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
80 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη
1 κ.γ. ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
400 γρ. ρύζι Καρολίνα (περίπου 1 κ. σ. για κάθε γεμιστό)
2 κ.σ. Σταφίδες Σουλτανίνα Genuine Tastes
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
1 κ.γ. Σκόνη Λιαστής Τομάτας Genuine Tastes
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
80 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση
Γεμιστά χωρίς κιμά, με ρύζι, σταφίδα σουλτανίνα και τριμμένη γραβιέρα: Η εκτέλεση
Βάζουμε τα λαχανικά στο ταψί. Κόβουμε τα «καπάκια» τους από τη μεριά με το κοτσάνι και αδειάζουμε την ψίχα τους. Προσοχή: Από τις πιπεριές πετάμε και τα σπόρια τους.
Ψιλοκόβουμε την ψίχα με ένα μαχαιράκι ή για ελάχιστα δευτερόλεπτα με τον πολυκόφτη, έτσι ώστε να κοπεί αρκετά, χωρίς όμως να πολτοποιηθεί.
Ρίχνουμε την ψίχα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λαδάκι. Προσθέτουμε στη συνέχεια ένα προς ένα τα υλικά της γέμισης με τελευταία την τριμμένη γραβιέρα και σοτάρουμε ελαφρά για 3 λεπτά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση, προσέχοντας να αφήσουμε ένα κενό περίπου 2 εκατοστών από το χείλος, έτσι ώστε το ρυζάκι μας να έχει χώρο για να φουσκώσει.
Ρίχνουμε τις κομμένες κυδωνάτες πατάτες μας ανάμεσα στα γεμιστά, προσθέτουμε 400 ml νερό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Στην περίπτωση που περισσεύει γέμιση, τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στο ταψί, ανάμεσα στα λαχανικά.
Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με τη φρυγανιά μας και στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω τους λίγη ζάχαρη και αλάτι.
Ψήνουμε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αφήνουμε το φαγητό μας στο φούρνο μέχρι να βράσει εντελώς το ρύζι. Αν δεν έχει πάρει βράση, προσθέτουμε επιπλέον 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, ιδανικά καυτό.
Βγάζουμε το ταψί με τα γεμιστά χωρίς κιμά από το φούρνο και τα αφήνουμε για 1 ώρα σε δροσερό μέρος ώσπου να σφίξουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Καλή σας απόλαυση!
Tips:
Τα γεμιστά χωρίς κιμά σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε με φετούλα ή ξινομυζήθρα και φρέσκο ψωμάκι.
Ολοκληρώστε τη γευστική σας απόλαυση με ένα ποτήρι ημίξηρο ή ροζέ κρασί.