Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιλέγει στρατηγικά τη συνέχιση της προσπάθειας, όπως ορίζει η Διακήρυξη των Αθηνών (7 Δεκεμβρίου 2023), παρά το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε δύο επόμενες συναντήσεις: στις 28 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις 8–9 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας.
Μετρήσιμα αποτελέσματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο
Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι ο διάλογος έφερε απτά αποτελέσματα: επανεκκίνηση συνομιλιών για το Κυπριακό, μείωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, έλεγχο κυκλωμάτων διακινητών, άνοδο του διμερούς εμπορίου και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με fast track θεωρήσεις σε περισσότερα νησιά.
Επισήμανε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμα των δύο ηγετών.
Σαφής εθνική στρατηγική στη θάλασσα και την ενέργεια
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ορίζει για πρώτη φορά τους κανόνες στο θαλάσσιο χώρο και αποτυπώνει τα δυνητικά όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο.
Διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός δεν συνδέεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου και ότι προέκυψε από πολύμηνη τεχνική εργασία και όχι από συγκυριακές εξελίξεις.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση, σημείωσε ότι το έργο προχωρά με τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί συντονισμό πολλών φορέων. «Η Ελλάδα ψηλώνει καθημερινά με δυναμική διπλωματία, ισχυρή άμυνα και ενεργειακή αυτονομία», τόνισε.
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Αιγύπτου
Ο Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου 2025. Η συνεργασία θα εστιάσει σε οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, παιδεία και πολιτισμό.
Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος λειτουργούν ως πυλώνες σταθερότητας σε μια εύθραυστη γεωπολιτικά περιοχή και ότι η συμφωνία για το GREGY Interconnector (μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας) ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας.
«Η συμφωνία αποτελεί πρότυπο διπλωματικής σύμπλευσης και δίνει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα», κατέληξε.