Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να επεξεργάζεται σενάρια εγρήγορσης και ετοιμότητας για καταστάσεις κρίσης, καταστροφής ή πολέμου, σύμφωνα με διαρροές στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο πολέμου.
Οι σκέψεις αυτές έρχονται ως απάντηση στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη Γερμανία, καθιστώντας αναγκαία την προετοιμασία σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Το σχέδιο περιλαμβάνει ασκήσεις πολιτικής άμυνας, παροχή ενημερωτικού υλικού και οδηγίες για την αποθήκευση αποθεμάτων σε περίπτωση κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή της Γερμανίας έρχεται στον απόηχο αντίστοιχου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμβουλεύει τους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου.
Παρότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, υπό την υπουργό Νάνσι Φέζερ, επισημαίνει ότι ο καθορισμός των σχολικών προγραμμάτων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατιδίων, τονίζει ότι η κατάρτιση προγραμμάτων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Πολιτικής Προστασίας είναι δική του αρμοδιότητα.
Υπέρ της βασικής εκπαίδευσης στα σχολεία για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους τάσσεται και η αντιπολίτευση. Ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας από τους Χριστιανοδημοκράτες, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη παρόμοιων ασκήσεων για μαθητές, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.