Αν συνηθίζετε να στρώνετε το κρεβάτι σας αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί, σταματήστε το.
Ο γιατρός Myro Figura με έδρα το Λος Άντζελες ισχυρίζεται ότι τα στρώματα, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια του κρεβατιού αποτελούν πηγές ανθρώπινων κυττάρων του δέρματος, ενθαρρύνοντας τα ακάρεα της σκόνης.
Τα μικροσκοπικά αυτά παράσιτα είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ζουν στα κλινοσκεπάσματα και ένα καλά στρωμένο κρεβάτι θα κλειδώσει την υγρασία, διευκολύνοντας την ανάπτυξή τους.
Αντίθετα, ένα ακατάστατο κρεβάτι στο οποίο τα σεντόνια απλά πετιούνται στην άκρη το πρωί και αφήνονται, δημιουργεί ξηρές συνθήκες που προκαλούν αφυδάτωση και θάνατο των παρασίτων.
Σε ένα βίντεο στο Instagram που μοιράστηκε με τους 865.000 ακολούθους του, ο Δρ Figura είπε: «Είτε έχεις σύντροφο είτε όχι, να ξέρεις ότι δεν κοιμάσαι ποτέ μόνος. Υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια ακάρεα σκόνης σε ένα μέσο στρώμα. Εάν έχετε ένα μαξιλάρι δύο ετών, το 10% του βάρους του είναι ακάρεα σκόνης και οι ακαθαρσίες τους.
Τα ακάρεα σκόνης δεν είναι απλώς παράσιτα, αλλά παράγουν αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι. Όταν κοιμάστε, ιδρώνετε και τρέφονται με αυτή την υγρασία».
Με μέγεθος μόλις 0,25 mm, τα ακάρεα σκόνης είναι πολύ μικρά για να είναι ορατά με γυμνό μάτι. Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια παρά τον τακτικό καθαρισμό.
Δεν δαγκώνουν ούτε μεταφέρουν ασθένειες, αλλά για μερικούς ανθρώπους η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.
Πολλοί άνθρωποι με αλλεργίες στα ακάρεα σκόνης έχουν επίσης έκζεμα και άσθμα που προκαλείται από τα έντομα.
Τα παράσιτα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ρινίτιδα, βήχα, ξηροφθαλμία και διαταραχή του ύπνου. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν συνεχές κρυολόγημα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να φταίνε τα ακάρεα της σκόνης.
«Όταν στρώνετε το κρεβάτι σας παγιδεύετε όλη αυτή την υγρασία και τα ακάρεα της σκόνης κάνουν πάρτι», τόνισε ο γιατρός.
Αντίθετα, αφήνοντας το κρεβάτι σας άστρωτο για μία ή δύο ώρες «επιτρέπει σε αυτή την υγρασία να στεγνώσει και μειώνει δραστικά τον αριθμό των ακάρεων της σκόνης που μπορούν να επιβιώσουν», προειδοποιεί ο γιατρός.
Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά το δεκαπενθήμερο, αλλά κατά προτίμηση μία φορά την εβδομάδα, πρόσθεσε.
Το σκούπισμα του κρεβατιού με ηλεκτρική σκούπα και το τακτικό πλύσιμο των σεντονιών σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών μπορεί επίσης να βοηθήσει να σκοτώσετε τα ακάρεα και να μειώσετε τον αριθμό τους.
Πηγή: Μαρία Γκουρτσιλίδου/healthstat.gr