Ο… θρύλος λέει πως οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, αν τους ψάξεις έναν-έναν αιματολογικά έχουν περισσότερο ή λιγότερο αυξημένη χοληστερίνη. Ακόμα κι αν προσέχουν τη διατροφή τους. Είναι αναπόφευκτο, είναι λέει στο DNA τους. Γενιές και γενιές κρεατοφάγων, περνά αυτό στα γονίδια, μεταλαμπαδεύεται. Μπορεί ναι, μπορεί όχι, αυτό που κρατάμε είναι πως οι τύποι στα ψητά, σούβλας ή ώρας, δεν παίζονται. Και μια ταβέρνα, στη Στερεά Ελλάδα, έρχεται να το καταδείξει εμφατικά.
Γκλαντζούνης, το όνομα αυτής. Ονομαστή σε αυτή τη γη, σε αυτά τα μέρη. Δεν είναι πως την είχαμε ξεχάσει, αλλά μας φρέσκαρε τη μνήμη ο Ηλίας Φουντούλης. Στην (χορταστική) συνέντευξη που παραχώρησε εδώ στο Intronews. Μπορείς να την διαβάσεις ολόκληρη ΕΔΩ, εμείς θα σταθούμε σε μια του ατάκα, αυτή γαρ αποτέλεσε και την έμπνευση για το θέμα μας – πολύ τον ευχαριστούμε και γι’ αυτό.
«Η αγαπημένη μας στάση όταν ανεβαίνουμε βόρεια για παραστάσεις είναι στον Καραβόμυλο στον Γκλατζούνη, λίγο έξω από τη Στυλίδα. Απαραίτητη στάση για το διάσημο μπιφτέκι», είπε αρχικά. Και το έκανε ακόμα πιο σαφές, προτείνοντας την επίσκεψη σε αυτήν την ταβέρνα ως απολύτως απαραίτητη για όποιον θέλει να φάει ενόσω κάνει roadtrip από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Ο Γκλαντζούνης είναι μια ταβέρνα με μάστερ στα μπιφτέκια
Ναι όλη η μαγεία, η φάση, είναι αυτά τα μπιφτέκια. Τα πιστεύει τόσο ως προϊόν η επιχείρηση, και καλά κάνει, ώστε τα φέρνει στο τραπέζι σου δίχως «σαντιγές» και γαρνιτούρα. Λεμονάκι μόνο, για το έξτρα κάτι στη γεύση. Αν θες τηγανητές πατάτες, πρέπει να παραγγείλεις. Σε ξεχωριστό πιάτο.
Τα μπιφτέκια είναι το best seller, η σπεσιαλιτέ του Γκλαντζούνη. Δεν είναι πάντως το μόνο πιάτο που αξίζει να παραγγείλεις σαν πεινασμένο σε φέρει ο δρόμος σε αυτήν την ταβέρνα. Όλα τα κρεατικά είναι υψηλοτάτου επιπέδου. Ψημένα μαστορικά, με την εκλεκτή πρώτη ύλη και τη γνώση να ενώνονται αρμονικά, να κάνουν ένα μοναδικό συνδυασμό. Τα παϊδάκια, για παράδειγμα, είναι επίσης από τα δυνατά σημεία του μενού.
Μεγάλες μερίδες, σούπερ τιμές και μπανάκι για ορεκτικό ή επιδόρπιο
Να πούμε επίσης πως όλες οι μερίδες είναι χορταστικές και οι τιμές λογικότατες. Ειδικά αν σκεφτούμε πόσο ποιοτικό είναι το προϊόν που φτάνει μπροστά μας. Όλα αξίζουν το «πιάσε μια και από αυτό ρε μάστορα». Από τη χωριάτικη σαλάτα ως τις «αλοιφές». Που σίγουρα θα βάλεις στο τραπέζι σου μαζί με τα απαραίτητα μπιφτέκια.
Λοιπόν εμείς στα είπαμε και τώρα πια τα ξέρεις. Σαν σε φέρει ο δρόμος στην Εθνική Οδό εκεί πάνω, μια στροφή είναι. Ο Καραβόμυλος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στα βόρεια παράλια του Μαλιακού κόλπου σε απόσταση 9 χλμ. από τη Στυλίδα και 31 χλμ. από τη Λαμία. Και ή πριν ή 3-4 ώρες μετά (να ‘χεις χωνέψει) ρίχνεις και μια βουτιά στην αρκετά συμπαθητική αμμώδη και οργανωμένη παραλία της περιοχής. Και σούπερ μάσα και ωραίο μπανάκι, η ζωή με κάτι τέτοια είναι πιο ωραία.
Να ξέρεις πως υπάρχουν δύο ταβέρνες Γκλαντζούνης σε εκείνο το σημείο, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, είναι και οι δύο της ίδιας οικογένειας, δύο αδέρφια που έκαναν δύο δικά τους μαγαζιά. Τα θρυλικά μπιφτέκια θα τα βρεις στην 2η όπως πηγαίνεις από Λαμία προς Καραβόμυλο, θα δεις μια τεράστια ταμπέλα ανοιχτής πράσινης απόχρωσης από μακριά που θα σε κατευθύνει.
Και, οπωσδήποτε, να ζητήσεις να σε σερβίρει η Σταυρούλα, η θεία Τρέντι, όπως λέει η ίδια. Γιατί πρέπει να το ζήσεις all the way σε αυτή την ταβέρνα!