Ο Γουίλεμ Νταφόε, ο γνωστός ηθοποιός, βρέθηκε στην Αθήνα και ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο ΠΔ.
Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις ενός κορυφαίου σταρ του Χόλιγουντ και του παγκόσμιου κινηματογράφου, του Γουίλεμ Νταφόε, για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών στην Ελλάδα, με αφορμή το νομοσχέδιο που δεν αναγνωρίζει τα πτυχία τους.
Ο Γουίλεμ Νταφόε, βρέθηκε στην Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής 5 Μαρτίου με αφορμή την avant premiere της νέας ταινίας του Βασίλη Κατσούπη, «Inside» βγαίνει στις αίθουσες αύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Έλληνα δημιουργού, με πρωταγωνιστή τον πολυβραβευμένο Γουίλεμ Νταφόε.
Αυτή είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης για τους καλλιτέχνες – Τι προβλέπει
Ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κινηματογραφικό site flix.gr, ο γνωστός ηθοποιός, εμφανίστηκε γνώστης των όσων συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα με τους καλλιτέχνες. Και προέβη μάλιστα σε δηλώσεις ξεκάθαρης στήριξης σε αυτούς.
Ερωτώμενος για το Προεδρικό Διάταγμα που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών ο Γ. Νταφόε αναφέρει:
«Εδώ και καιρό, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές μας είναι στους δρόμους. Γιατί ψηφίστηκε ένα διάταγμα που δεν αναγνωρίζει τα πτυχία τους. Αυτή εδώ η ταινία θέτει ξεκάθαρο το ερώτημα: χρειαζόμαστε την τέχνη, χρειαζόμαστε τον πολιτισμό όσο την τροφή και το νερό μας;
Ναι, χρειαζόμαστε την τέχνη. Οσο την τροφή και όσο το νερό. Μαζί με τους Ελληνες ηθοποιούς λοιπόν! Μα ποιος είχε μία τέτοια απαίσια ιδέα για ένα τέτοιο διάταγμα; Η Υπουργός Πολιτισμού σας; Μάλλον δεν είναι καλλιτέχνης, σωστά; Τι είναι; Επιχειρηματίας; Ο Πρωθυπουργός σας τι είναι; Τεχνοκράτης; Μάντεψα σωστά;»
Σαφής στο καυστικό του σχόλιο ο γνωστός πρωταγωνιστής ο οποίος αναρωτιέται γιατί πρέπει η ιδιότητα του καλλιτέχνη, του υπηρέτη της τέχνης, να μπλέκεται με επαγγέλματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σε ό,τι αφορά την ταινία που συμμετέχει πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας που έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια στο Φεστιβάλ Βερολίνου αποτελεί μια υπαρξιακή εξερεύνηση των ανθρώπινων αναγκών, της ουσιαστικής αξίας της τέχνης και της πολυτέλειας για την ανθρώπινη ζωή.
Ο βραβευμένος ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται υποδειγματικά έναν ληστή έργων τέχνης που αφήνεται στην τύχη του, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, σε μια αγωνιώδη μάχη με ένα hi-tech νεοϋορκέζικο ρετιρέ που από όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συμμετείχαν ο πρωταγωνιστής της ταινίας Γουίλεμ Νταφόε, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κατσούπης και ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς, οι οποίοι μίλησαν για τα γυρίσματα.
Η ταινία γυρίστηκε σε διάστημα 6 εβδομάδων σε ένα θεόρατο σκηνικό στο Βερολίνο
«Το να περπατάω σε έναν διάδρομο είναι εξίσου σημαντικό για μένα ως ηθοποιό με μια μεγάλη δραματική σκηνή. Μου αρέσει να κάνω πράγματα με την κάμερα, να δουλεύω με props, με αντικείμενα, με κινήσεις. Αυτές οι συμβάσεις δημιουργούν μια θαυμάσια ευκαιρία να ακολουθήσουμε τον ήρωα, να είμαστε μαζί του και να ζήσουμε μέσα από τα μάτια του αυτό που περνάει, να έχουμε μια σύνδεση μαζί του», είπε αναφερόμενος στο χαρακτήρα του.
Τα έργα τέχνης και οι αυθεντικές ρέπλικες για τις ανάγκες της ταινίας
Όταν ερωτήθηκαν από τον δημοσιογράφο σε σχέση με τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στην ταινία, καθώς η τέχνη αποτελεί μεγάλη θεματική της, ο Νταφόε απάντησε ότι ταυτίστηκε με τον χαρακτήρα του σε αυτό το σημείο, «ήξερα κάποια έργα, αλλά στην πραγματικότητα μπήκα μέσα στο σετ κι έπρεπε να τα διαχειριστώ», ενώ ο σκηνοθέτης τόνισε τη σημασία του να είναι όλη η έκθεση έργων αληθινή: «Ήταν μάλιστα από τα πιο δύσκολα tasks που είχαμε, και χάρη στον παραγωγό μου, ο οποίος προσέγγισε τον επιμελητή έργων τέχνης Λεονάρντο Μπιγκάτσι για να βρούμε τις αυθεντικές ρέπλικες από τα studio των καλλιτεχνών, αυτό έγινε εφικτό. Μεγάλη τιμή που ο Κλεμέντε έκανε για εμάς ένα έργο, όπως και ο Στέφανος Ρόκος, ο οποίος βρίσκεται εδώ».
Η αναδρομή στη σπουδαία καριέρα του και τις επιλογές του
«Έχω κάνει πολλές ταινίες και κάθε φορά είναι καινούργια, πιάνεις τον εαυτό σου να λέει ‘και τώρα πώς το κάνω αυτό;’. Έχω πει όχι σε ταινίες που φοβόμουν ότι θα ήταν κακές. Καμιά φορά δεν έχεις πολλές πληροφορίες. Προσπαθώ να είμαι χαρούμενος ξέροντας γιατί κάνω εγώ αυτή την ταινία και αποφεύγω καταστάσεις στις οποίες δεν είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου για τους λόγους.
Υπάρχει φόβος, αλλά όσο πιο πολύ τον ζεις, μετά τον συνηθίζεις και δεν έχεις πρόβλημα, αποκτάς άνεση και σου δίνει κίνητρο. Αν συνυπάρχεις με τον φόβο και την αβεβαιότητα για πολύ καιρό, ξέρεις ότι έχεις επιβιώσει. Σε ωθεί να μάθεις κάτι. Κάνει το αόρατο ορατό. Αν παραδοθείς σε κάτι και έχεις καλή πίστη και βρεις μια σύνδεση με το υλικό και τους ανθρώπους, βρίσκεις τον δρόμο σου».
Ο Νταφόε και οι φόβοι για τους ρόλους
«…ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να παίξω σε κακές ταινίες», είπε αστειευόμενος ο Νταφόε, «θέλω απλά να ξέρω τον λόγο για τον οποίο συμμετέχω σε μια ταινία. Κάθε φορά είναι κάτι καινούριο, και παρόλο που έχω παίξει σε τόσες ταινίες, η καθεμία έχει να σου δώσει κάτι, ένα μάθημα, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος του πώς να ενσαρκώσω σωστά τον κάθε ρόλο. Ο πραγματικός φόβος που θα έπρεπε να έχει ένας ηθοποιός είναι η απόλυτη σιγουριά.»
Πληροφορίες ταινίας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης
Σενάριο: Μπεν Χόπκινς, βασισμένο σε ιδέα του Βασίλη Κατσούπη
Παραγωγή: Γιώργος Καρναβάς |
Παραγωγοί: Μάρκος Κάντης, Ντρις Φλίπο
Executive Producers: Τζιμ Σταρκ, Βασίλης Κατσούπης,
Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Τσάρλς Μπράιτκραουζ,
Μάρτιν Λιούαλντ, Ζαν Κλοντ Βαν Ράικενχεμ, Στίβεν Κίλαερ
Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε, Ελίζα Στούικ, Τζιν Μπέρβουτς