Γεννημένος στο χωριό Λύση της Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928, ο Γρηγόρης Αυξεντίου από νεαρή ηλικία έδειξε το αίσθημα της πατρίδας και της ελευθερίας. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, επέλεξε να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας το προαίσθημά του για τον αγώνα και την υπεράσπιση των ιδανικών του. Ενώ υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού, η πατρίδα του Κύπρος πάντα ήταν στο μυαλό και στην καρδιά του. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε ως ταξιτζής, αλλά η προσφορά του στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας ήταν αναπόφευκτη.
Η ένταξη του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) σήμανε την αρχή μιας νέας φάσης στη ζωή του. Σύντομα αναδείχθηκε ως ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης, επιδεικνύοντας εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες και ανδρεία στο πρόσωπο των προκλήσεων.
Οι επιθέσεις κατά των βρετανικών θεσμών και των συμβόλων του άλλαξαν την πορεία της ιστορίας της Κύπρου, και ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μία από τις κύριες φιγούρες πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Με τα ψευδώνυμα “Ζήδρος”, “Ρήγας”, “Αίαντας”, “Άρης”, “Μάστρος” και “Ζώτος”, αφήνοντας το σημάδι του σε κάθε μάχη που έδινε.
Η Αντιπαράθεση στο Όρος Τρόοδος
Η μάχη στο όρος Τρόοδος συμβολίζει την αντίσταση και το θάρρος του Γρηγόρη Αυξεντίου. Περικυκλωμένος από τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας, αρνήθηκε να παραδοθεί και προτίμησε τον θάνατο παρά την προδοσία των ιδανικών του.
Για δέκα ώρες, αντιμετώπισε τον εχθρό με ανδρεία και αφοσίωση, μέχρι τη στιγμή που οι βρετανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βόμβες πετρελαίου για να τον καταστρέψουν. Η μάχη τελείωσε με τον θάνατό του, αλλά η μνήμη του ζει αιώνια.
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέθανε νέος, αλλά η θυσία του έμεινε στην κυπριακή ιστορία ως ένα παράδειγμα ανδρείας και αφοσίωσης. Η πορεία του αποτελεί έμπνευση για όλους όσους αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Στην αναμνηστική του μορφή, ο Γρηγόρης Αυξεντίου μας υπενθυμίζει το κόστος του αγώνα και τη σημασία της αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης και τυραννίας. Η θυσία του ζει μέσα από τις καρδιές και τις ψυχές όλων εκείνων που προσβλέπουν σε μια καλύτερη και ελεύθερη κοινωνία.
Με τον θάνατό του, ο Γρηγόρης Αυξεντίου έγραψε μια ακόμα σελίδα στη μεγάλη ιστορία της Κύπρου, και η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή για πάντα, ως ένα σύμβολο του αγώνα και της ανθρώπινης αντοχής.
” Ένας αγώνας μεγάλος Για την αγάπη του τόπου, Ενας ήρωας με ψυχή θαρραλέα Τη ζωή του θυσίασε χαρούμενος.
Μέσα στην αντίξοα καταιγίδα Με το φως της πατρίδας στην καρδιά, Πετούσε σαν άγγελος ελεύθερος Στον αιθέρα της αθάνατης δόξας.
Ο θρίαμβος του διαπνέει τον ουρανό Και η φωνή του αντηχεί στα βουνά, Καθώς οι αιώνες τον υμνούν Για την αγάπη του προς τη γη των προγόνων.
Ας μας χαρίσει η ιστορία του Την δύναμη και την ελπίδα, Καθώς προχωρούμε στον αγώνα μας Με το όνειρο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. ΄΄
Κωνσταντίνος Καβάφης “Ελληνική Φιλοξενία”