Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,στοιχεία για τις γυναίκες δημάρχους στην αυτοδιοίκηση.
Σε σύνολο 332 δήμων, μόλις 22 είναι οι γυναίκες δήμαρχοι, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 19 και 15 το 2014.
Είμαστε δηλαδή σε ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 6,8%
5 TRENDS NEW COLLEGE GRADS NEED TO KNOW TO LAND A GREAT JOB
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεύρυνση της γυναικείας παρουσίας στα «κοινά», ο αυτοδιοικητικός χώρος φαίνεται να παραμένει ανδροκρατούμενος.
Σε κάθε περίπτωση, η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί η σημαντική συμβολή και ο ρόλος των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοδιοίκησης. Είναι μια ημέρα που μας προσκαλεί να αναγνωρίσουμε την αξία, τη δύναμη και τη δράση των γυναικών στην κοινωνία.
Ας «γνωρίσουμε» λοιπόν τις γυναίκες δημάρχους της χώρας μας:
Δήμαρχος Δέλτα – Γερακίνα Μπισμπινά
Γεννήθηκε στη Μαγνησία του Δήμου Δέλτα, Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, από το 1996 έως σήμερα, ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα, ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο, έχοντας ειδίκευση στο εμπορικό Δίκαιο. Η έδρα της επαγγελματικής της δραστηριότητας είναι στο Δήμο Δέλτα. Έχει δύο γιους τον Ηλία και τον Νίκο.
Το 2014, εκλέχθηκε Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, με την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Από το 2014 έως το 2016, υπήρξε εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, καθώς και μέλος Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Το 2016, διορίστηκε Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Εν συνεχεία, το 2018 διορίστηκα Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας. Το 2019, μετά την επανεκλογή της, τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και, το 2021, διορίστηκε Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Δήμος Διονύσου – Κατερίνα Μαϊχοσογλου
Η Κατερίνα Μαιχόσογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Στέφανο από γονείς με προσφυγική καταγωγή από τη Μικρά Ασία.
Είναι Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων που αφορούν Αστικό, Εμπορικό και Δημόσιο Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο και Λειτουργία και Διοίκηση ΟΤΑ.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή επί σειρά ετών, διατηρώντας Δικηγορικό Γραφείο στην Άνοιξη. Διαθέτει σημαντικότατη εμπειρία έχοντας επιτυχημένη συνεργασία με ιδιώτες, επιχειρήσεις και μεγάλους Οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, με ιδιαίτερα αξιόλογο και αναγνωρισμένο έργο στην Α’Βάθμια και Β’Βάθμια εκπαίδευση.
Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου αλλά και του Λυκείου Αγίου Στεφάνου.
Είναι Προέδρος του Αθλητικού Σωματείου « ΤΟ ΟΙΟΝ» Αγ. Στεφάνου επί σειρά ετών.
Μέσα από τις πολλαπλές δράσεις του Συλλόγου, έχει συμβάλλει τόσο στην ανοδική πορεία των τμημάτων στίβου και μπάσκετ, όσο και στην ανάπτυξη του Αθλητισμού στον Δήμο μας.
Είναι Δημοτική Σύμβουλος και Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου.
Συμμετέχει δυναμικά σε δράσεις εθελοντισμού και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας, με συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση αυτή.
Είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Ψυχογυιό, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό M.Sc., στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία και έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Την Χριστίνα, φοιτήτρια Πολιτικό Μηχανικό και τον Δημήτρη, φοιτητή στην Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δήμος Ζωγράφου – Τίνα Καφατσάκη
Η Τίνα Καφατσάκη – Βλάχου είναι Οικονομολόγος, γεννήθηκε το 1959 και μεγάλωσε στα Άνω Ιλίσια. Είναι παντρεμένη με τον Μαθηματικό Θανάση Βλάχο και μητέρα του Γιώργου, Μαθηματικού και του Ορέστη, Ναυπηγού.
Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού- (Centre for Labour Market Studies, University of Leicester, Αγγλία) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA στο ULB- Management School Solvay, Βέλγιο).
Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και στη ΜΟΔ αε. Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Υπ. Εσωτερικών. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ) Επιχειρησιακά Προγράμματα –ΕΣΠΑ και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το 1990 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος. Διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου 1994-98, Υπεύθυνη για την οργάνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογενειών, Μέλος του Δ.Σ. της Μουσικής Σχολής και του Πνευματικού Κέντρου Ζωγράφου 1991-1994.
Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος της επιτροπής Απασχόλησης και Αντιπρόεδρος της επιτροπής Ισότητας, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. .
Δήμαρχος Ζωγράφου από το 2014 έως 31 Αυγούστου 2019. Ενώ, από 1 Γενάρη του 2024 είναι ξανά δήμαρχος Ζωγράφου.
Δήμος Ιλίου: Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στο Ίλιον. Πατέρας της είναι ο Γεώργιος Αλεβίζος – μαθηματικός, μητέρα η Παναγιώτα Καλούδη – εφοριακός και αδερφός ο Παναγιώτης Αλεβίζος – ιατρός παθολόγος.
Εργάζεται 10 χρόνια ως Καθηγήτρια στη Μέση και Νομική Εκπαίδευση. Είναι Φιλόλογος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Γλωσσολογία. Η επιθυμία της για διαρκή επιμόρφωση την ώθησε να σπουδάσει και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια της ενασχόληση της με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2010 με την προέτρεψε στην περαιτέρω ειδίκευσή της σε θέματα οικονομίας και διοίκησης και ειδικότερα σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς και σε θέματα πολιτικής θεωρίας και συγκεκριμένα στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες (ΕΚΠΑ).
Από το 2010 έως σήμερα είμαι Δημοτική Σύμβουλος Ιλίου. Διετέλεσα Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου και συμμετέχω ως τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιλίου. Είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης με συμβιβασμό των φορολογικών διαφορών και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης Κινηματοθεάτρων. Αποτελώ τακτικό μέλος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και αναπληρωματικό μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Εκπροσωπώ το Δήμο Ιλίου στον Ε.Ο.Ε.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ.
Δήμος Καλαμαριάς: Χρυσή Αράπογλου
Γεννήθηκε και ζει στην Αρετσού της Καλαμαριάς.
Στα 21 μου χρόνια εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς με τον συνδυασμό του Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Στα 26 της διετέλεσε αντιδήμαρχος Καλαμαριάς για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας.
Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Τριτοετής και τεταρτοετής, εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής μου.
Η ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της: “Σε μια στροφή της ζωής μου και ενώ ξεκίνησα εργασία μεταπτυχιακού, συμμετείχε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, που άλλαξε ολόκληρη την επαγγελματική της πορεία. Από τότε και μέχρι σήμερα, εργάζομαι ως δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά , ενώ, από το 1993, είμαι μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης..
Παρουσίασα εκπομπές καθημερινές και εβδομαδιαίες στην ΕΡΤ3, στον 958fm,στον 102fm, στο Ράδιο Παρατηρητής, στον Α103 ( «ΝΟΣΤΟΣ» η πρώτη δορυφορική τηλεοπτική εκπομπή για τη Διασπορά, «Έτσι απλά και φιλικά» η πρώτη ζωντανή καθημερινή εκπομπή στην ΕΡΤ, «Ειδήσεις και η Ανατολή», «Των Ελλήνων οι Κοινότητες», «Παίδες Ελλήνων», «Επτά τραγούδια θα σου πω», «Οι λέξεις είναι θηλυκές, γεννάνε κι άλλες λέξεις»).
Είχα την ευθύνη της δημοσιογραφικής έρευνας και της παρουσίασης πολλών ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Ελληνικής Διασποράς (στις ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, πρώην ΕΣΣΔ, Ευρώπη, Αυστραλία, Αίγυπτος), με βάση πάντα τις προσωπικές μαρτυρίες. Για δύο χρόνια παρουσίασα στην ΕΡΤ3 εβδομαδιαία εκπομπή για τη γυναίκα με τίτλο «Γυναίκες σε κίνηση» και το 2013 επιμελήθηκα και παρουσίασα το ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης «Μούσαις χάρισι θύε». Δίδαξα πολιτιστικό ρεπορτάζ σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ. Μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, αρθρογραφούσα, κάθε Κυριακή, στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη σελίδα με τον μόνιμο τίτλο «Πρόσω ολοταχώς»
Το 1994 εκλέχθηκα Νομαρχιακή Σύμβουλος στην πρώτη αιρετή Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού στην Θεσσαλονίκη και επανεκλέχθηκα το 1998. Διετέλεσα αντινομάρχης Πολιτισμού και Τουριστικής Προβολής και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Από τις δράσεις εκείνης της εποχής, ξεχωρίζω την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, την μεγάλη προσπάθεια λειτουργίας Κέντρων Ελληνικής Παιδείας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου ζουν έλληνες, την ενίσχυση σχολείων όπου διδάσκονται τα ελληνικά αλλά και αρχαιολογικών ανασκαφών σε αρχαίες ελληνικές αποικίες, τη διάσωση Αρχείων που μαρτυρούν την παρουσία των ελλήνων, Αρχείων που σήμερα βρίσκονται στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών.
Βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ από το 2000 έως το 2012, συμμετείχα σε Επιτροπές, όπως Ελληνισμού της Διασποράς, Δημόσιας Διοίκησης, Μετανάστευσης, ενώ διετέλεσα Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το 2006 διεκδίκησα τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της Παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια»”.
Δήμος Κασάνδρας : Αναστασία Χαλκιά – Δημητροπούλου
Τα “ηνία” στο Δήμο Κασσάνδρας ανέλαβε η κ. Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου. Γεννημένη στην Κασσάνδρεια, αποφοίτησε από τη Σχολή Λογιστικής Ι.Ε.Σ.Ε. και συνέχισε τις σπουδές της στον τομέα του Προγραμματισμού και Χειρισμού Η/Υ στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας. Διαθέτει λογιστικό γραφείο στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής από το 1989 και διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Κασσάνδρας ως Οικονομική Επόπτρια του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Παράλληλα, είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Βάση Ετοιμότητας Κασσάνδρας και του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας.
Δήμος Λήμνου: Ελεονώρα Γεώργα
Η Ελεονώρα Γεώργα γεννήθηκε το 1978 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ανήκει στη νέα γενιά της λεγόμενης μαχόμενης δικηγορίας.
Αγάπησε και λάτρεψε τη Λήμνο -το νησί της μητέρας της- όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα από το 2003 (κατοικεί στη Νέα Κούταλη).
Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Μύρινα και μιλάει γαλλικά και αγγλικά.
Η κοινωνική της δράση ξεκινά από τα χρόνια του Πανεπιστημίου και απολήγει στο σήμερα ως εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος ,με ενδιάμεσες στάσεις την εκλογή της ως προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Νέας Κούταλης ,ως ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «ΝΟΣΤΟΣ» κ.α.
Κυρίαρχη θέση στην κάρδια της μοιράζονται τα παιδιά της (η Μαρία και ο Νίκος),ο σύζυγός της Αθανάσιος (Νάσος) Κατής και το νησί που όλοι ερωτευθήκαμε και αγαπάμε: Η Λήμνος!
Δήμος Πεντέλης: Αναστασία Κοσμοπούλου
Εκλέγεται από το έτος 1999 δημοτική σύμβουλος.
Από το 2002 και εώς σήμερα, οι συμπολίτες της την τιμάνε με την ψήφο τους και την αναδεικνύουν πρώτη δημοτική σύμβουλο σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων όλων των εκάστοτε συνδυασμών.
Υπήρξε συνιδρύτρια του δημοτικού συνδυασμού “Συμπολιτεία” το έτος 2001 από τον οποίον αποχώρησε πριν από δύο χρόνια.
Έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τις θητείες του δημάρχου Δ. Τομπουλίδη και του δημάρχου Γ.Μητρόπουλου.
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος:
Διοίκησης, Γραφείου Δημότη, ΚΕΠ, Νομικής υπηρεσίας και της Δημοτικής Ενότητας Πεντέλης.
Η ίδια αναφέρει: “Ύψιστη στιγμή της αυτοδιοικητικής μου πορείας ως τώρα θεωρώ τη συμβολή μου στη διάσωση του Δάσους Παπαδημητρίου από το 1999 έως και σήμερα, προκειμένου να διατηρηθεί ο δασικός του χαρακτήρας και να αποδοθεί στους πολίτες”.
Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Δήμητρα Τσεβά Μήλα
Η Δήμητρα Τσεβά Μήλα γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί μόνιμα στη Ραφήνα.
Μετά το Λύκειο σπούδασε σε Εμπορικό Κολλέγιο Λογιστική και Ιταλικά.
Είναι παντρεμένη με τον Στράτο Τσεβά και έχουν δύο παιδιά. Η κόρης τους είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και τεσσάρων ξένων γλωσσών και ο γιος τους, πτυχιούχος του Πολυτεχνείου και Διδάκτορας στο UNIVERSITY OF SHEFFIELD στην Αγγλία.
Το 1985 δημιούργησαν την βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών.
Με διάθεση για προσφορά, σεβασμό και αγάπη για την πόλη της, ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2002.
Διετέλεσε : Γραμματέας Δ.Σ. 2003-2006 – Πρόεδρος Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής 2003-2010 – Αντιδήμαρχος 2009-2010 και 2014-2022.
Εξελέγη Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου τον Οκτώβριο του 2023.
Όπως λένε συνεργάτες της “η φιλική προσέγγιση, η συνέπεια, το ήθος, η σεμνότητα, οι χαμηλοί τόνοι, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα, είναι τα προτερήματά της.”
Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας: Αθανασία Στιβακτή
Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1984 και μεγάλωσε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας, όπου και τελείωσε το Γενικό Ενιαίο Λύκειο. Το 2002 εισήχθει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, από το οποίο και αποφοίτησε το 2006. Συνέχισε τις σπουδές στο Μεταπτυχιακό Φορολογία & Ελεγκτική του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι Οικονομολόγος και η θέση εργασίας της είναι στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ενώ υπήρξε ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Αμφίκλειας και εργάστηκε για αρκετό καιρό στο Υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας. Έχει καλή γνώση της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας. Ενδιαφέροντά της η κιθάρα, η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και το βόλεϊ.
Δήμος Γαύδου: Μανωλία Στεφανάκη
Η Λίλιαν Στεφανάκη, γεννημένη το 1965, είναι κόρη του Μανούσου Στεφανάκη και της Δέσποινας Στεφανάκη το γένος Κουφιδάκη. Η πατρική οικογένεια του Μανούσου Στεφανάκη ζούσε στη Γαύδο μέχρι το 1990 και είναι δεδομένοι οι στενοί δεσμοί με το νησί οι οποίοι δεν σταμάτησαν ποτέ.
Είναι MSc Δασολόγος απόφοιτος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο με αντικείμενο «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων». Απέκτησε πιστοποιητικό εξειδίκευσης από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο το «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και πιστοποιητικό επιμόρφωσης ως μηχανικός Η/Υ.
Μετά την αποφοίτησή της εγκαταστάθηκε στα Χανιά όπου εργάστηκε ως δασολόγος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ως ιδιώτης δασολόγος, εργολήπτης δημοσίων έργων μεγάλης τάξης, κατασκεύασε δημόσια έργα πρασίνου σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια ως δασολόγος του δημόσιου τομέα εργάστηκε στη Δ/νση Δασών Χανίων έως και το 2017 που αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης έχοντας επαγγελματική εμπειρία 27 έτη. Τα τελευταία έτη της σταδιοδρομίας της στη Δ/νση Δασών Χανίων διατέλεσε Υπεύθυνη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (Φαράγγι Σαμαριάς) αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών όπως είναι και η Γαύδος. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε ως επιστημονικό προσωπικό στο Δήμο Κεραμιών την περίοδο εφαρμογής του σχεδίου Καποδίστριας. Το διάστημα της θητείας στο Δημόσιο απέκτησε εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση απαραίτητο προσόν για την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δήμος Σκύδρας: Κατερίνα Ιγνατιάδου
Η Κατερίνα Ιγνατιάδου κατάγεται από το Αρσένι Σκύδρας.
Φοίτησε στο Γενικό Λύκειο Σκύδρας και ακολούθως στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ασκεί μάχιμη δικηγορία από το έτος 1996 μέχρι και σήμερα (διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Σκύδρα) και επίσης παράλληλα κατά την τριετία 2007-2010, δίδασκε Συνταγματικό Δίκαιο και Ανακριτική στη Σχολή Αστυφυλάκων στη Νάουσα.
Η δραστηριοποίηση της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά απο το έτος 2002 μέχρι και σήμερα όπου είναι δημοτική σύμβουλος Σκύδρας. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας τις περιόδους 2007-2008 και 2011-2012, ενώ από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα είναι πρόεδρος του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. Σκύδρας.
Μέσα απο την τοπική της δράση της και την αγάπη της για τα κοινά καταξιώθηκε στην τοπική κοινωνία του Δήμου Σκύδρας και στις Δημοτικές εκλογές του 2014 εξελέγει Δήμαρχος Σκύδρας.
Δήμος Οιχαλίας: Παναγιώτα Γεωργακοπούλου
Η επιχειρηματίας κ. Παναγιώτα Γεωργακοπούλου εξελέγη Δήμαρχος στο Δήμο Οιχαλιάς, ούσα η μόνη γυναίκα Δήμαρχος στη Μεσσηνία.
Η Δήμαρχος Οιχαλίας κ Γεωργακόπουλου, ως γυναίκα θέλει να μεταφέρει το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες πως: «Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι να φροντίσει την υγεία της. Ο προληπτικός έλεγχος σε κάθε ηλικία είναι απαραίτητος, ώστε κάθε γυναίκα να είναι και να νοιώθει όσο το δυνατόν πιο υγιής. Είναι καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό , αναγνωρίζοντας την προσφορά της.»
Δήμος Κέας: Ειρήνη Βελισσαροπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας στο ΤΕΙ Αθηνών. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών, ως Επαρκιούχος, και όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί της μητέρας της ξεκίνησε επαγγελματική δραστηριότητα ως Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Η καθημερινή της ενασχόληση με τα παιδιά της Κέας, καθώς και η αγάπη της για αυτά, την ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά. Διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής, Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, Αντιδήμαρχος, Επικεφαλής αντιπολίτευσης και από το Σεπτέμβριο του 2019, Δήμαρχος Κέας.
Η μακρά θητεία της σε διαφορετικές θέσεις στο Δήμο, καθώς και η ενεργή συμμετοχή της σε συλλόγους εντός και εκτός της Κέας, της προσέφεραν μια βαθιά γνώση των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων του νησιού.
Είναι παντρεμένη με το Νίκο Βουτυρά, ηλεκτρολόγο – μηχανικό και έχει δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο, απόφοιτο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχο Μεταπτυχιακού στον τομέα της Νανοτεχνολογίας και την Ελένη, απόφοιτο της σχολής Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Δήμος Τήλου: Μαρία Καμμά
Η Δήμαρχος Τήλου κυρία Μαρία Καμμά- Αλειφέρη γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1970.
Τελείωσε την βασική εκπαίδευση στο νησί της Τήλου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και διετέλεσε υπάλληλος του Δήμου της Τήλου. Ακολούθως υπηρέτησε στο Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου και τέλος ως ταμίας στον καλλικρατικό δήμο της Ρόδου.
Πρωτοασχολήθηκε με τα κοινά το 2010, όταν εξελέγει δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Τάσου Αλιφέρη και ορκίστηκε Δήμαρχος του νησιού στις 8/3/2012.
Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Τηλίων Ρόδου “ο Τηλίνης” και συμμετείχε σε πολλές συλλογικές δράσεις στο νησί της Ρόδου.
Δήμος Χαλκιδέων: Ελένη Βάκα
Η Έλενα Βάκα γεννήθηκε και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι δικηγόρος από το 1996, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων από το έτος 2011 μέχρι και σήμερα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής-επιχειρηματία Δημήτρη Δεμερτζή και έχει δύο παιδιά τον Φώτη, μαθητή της Α΄Γυμνασίου και τον Σπύρο, μαθητή της Δ΄Δημοτικού.
Διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Δήμου Χαλκιδέων (Ιανουάριος 2011-Αύγουστος 2011)
Πρόεδρος της καλλικρατικής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας-ΔΕΥΑΧ (από τη σύστασή της, Αύγουστος 2011-Σεπτέμβριος 2014), Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας (δύο φορές εκλεγείσα από τον Μάρτιο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2009).
Το 2011 υπήρξε μέλος της ΝΟΔΕ Ευβοίας και από το 2016 έως το 2019 μέλος Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., Υπεύθυνη Στερεάς Ελλάδας. Το 2019 εκλέχθηκε Δήμαρχος Χαλκιδέων.
Από το 2019 εξελεγέται δήμαρχος Χαλκιδέων.
Δήμος Σίφνου: Μαρία Ναδάλη
Γεννήθηκε το 1969 στη Σίφνο.
Γονείς της ο Μανώλης και η Ελευθερία Ναδάλη.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από το 1993 και για δυο χρόνια εργάστηκε στην Αθήνα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η αγάπη για το νησί της την οδήγησε, το 1995, στην απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτό.
Από το Νοέμβριο του 1999 ως και το Νοέμβριο του 2018 υπηρέτησε ως διοικητική υπάλληλος στο Δήμο Σίφνου, αρχικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Διοικητικής Εξυπηρέτησης Πολιτών του Αιγαίου «Αστερίας» και στη συνέχεια στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Από το 2003 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των Επιτροπών του Δήμου (Δημαρχιακής, Οικονομικής, Τουριστικής κ.λ.π.). Παράλληλα, απασχολήθηκε στο αντικείμενο της διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων – δράσεων και, κατά το τελευταίο διάστημα, στο Γραφείο Καταστημάτων του Δήμου.
Για 16 χρόνια, στο πλαίσιο της ενεργοποίησής της στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός από τους πλέον δραστήριους συλλόγους της Σίφνου και από τη θέση της Προέδρου για 12 ολόκληρα χρόνια, είχε την τιμή της συνεργασίας με πολλούς συμπατριώτες της, με τους οποίους μοιράστηκε τη χαρά της κοινής εθελοντικής προσπάθειας.
Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Κάραβο και μητέρα δυο παιδιών, του Νικηφόρου και της Ελευθερίας.
Η απόφασή της για την ενασχόληση με τα θέματα του Δήμου έχει ως κίνητρο αποκλειστικά και μόνον την αγάπη για το όμορφο νησί και τους ανθρώπους του.
Δήμος Βισαλτίας: Ευανθία Πλιάκου
Στο Δήμο Βισαλτίας Νέα Δήμαρχος εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές η Βάνα Πλιάκου.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα ζει στη Νιγρίτα. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και εργάζοται ως φιλόλογος.
Το 2019 διετέλεσε δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Βισαλτίας με την παράταξή μας ”μαζί για τη Βισαλτία”.
Δήμος Λαγκαδά: Ελπινίκη Ανδεάδου
H Νίκη Ανδρεάδου κατάγεται από το Καρτεραί του Λαγκαδά. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου στη συνέχεια έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.
Την θέληση για τη συμμετοχή της στα κοινά την ανέδειξε αρκετά νωρίς. Το 2005 εκλέχθηκε στο Γ.Ν.Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος των ειδικευόμενων γιατρών. Το 2009 της αποδόθηκε η ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και από το 2012 εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά κατέχοντας σήμερα τον βαθμό της Επιμελήτριας Α’.
Το 2014, στην πρώτη συμμετοχή της στις εκλογές για το Δήμο Λαγκαδά αναδείχθηκε 1η δημοτική σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Λαγκαδά.
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς και Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας του Λαχανά. Στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Λαγκαδά.
Στη διάρκεια της θητείας της παρουσίασε πλούσιο έργο και συνέβαλε στην οργάνωση, στην επέκταση καθώς και στο διπλασιασμό των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου.
Οργάνωσε δεκάδες δράσεις για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών, στην ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας, δημιούργησε και καθιέρωσε τον θεσμό της εκμάθησης και απόκτησης του τίτλου σπουδών της αγγλικής γλώσσας για οικονομικά αδύναμους μαθητές.
Δήμος Μετσόβου: Μαρία Χριστίνα Αβέρωφ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέτσοβο και μετά τα τρία χρόνια που φοίτησε στο εκεί γυμνάσιο ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία. Σπούδασε στο Παρίσι και την Αμερική φωτογραφία, εργαζόμενη σε γνωστό περιοδικό, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου σε προγράμματα που στόχο είχαν την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Ασχολήθηκε, επίσης, επαγγελματικά με τον τουρισμό, ιδρύοντας την «Eco Experience», με αντικείμενο την διοργάνωση εξειδικευμένων και εξατομικευμένων εκδρομών στην Ήπειρο. Είναι μέλος ΔΣ του Φορέα Προστασίας και Κοινωνικής Ένταξης Αυτιστικών Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων «Αβάλη». Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Μετσόβου την περίοδο 2003 – 2006 και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου. Είναι παντρεμένη με τον Δαμιανό Αμπακούμκιν και μητέρα του Βίκτωρα, της Ελένας και του Μάρκου.
Δήμος Σερρών: Βαρβάρα Μητλιάγκα
Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος που αποκτά ο δήμος Σερρών, μετά τη νίκη που πέτυχε στις χθεσινές αυτοδιοικητικές αλλαγές καταφέρνοντας να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο απέναντι στον εν ενεργεία δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη.
Η κ. Μητλιάγκα, που είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών, κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη. Το 2019 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ήταν μέλος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Σερρών.
Να σημειωθεί πως και ο πατέρας της νεοεκλεγείσας δημάρχου Σερρών, ο Ζήσης Μητλιάγκας, είχε επίσης εκλεγεί δήμαρχος για δυο θητείες (1990-1994 και 1998-2002).
Δήμος Σπετσών: Ευγενία Φραγκιά
Η Ευγενία Φραγκιά είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής της στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ευημερία των Σπετσών καθώς έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος. Η ίδια αντί για βιογραφικό, προτιμά στη σελίδα του Δήμου για μιλήσει για τις όμορφες Σπέτσες, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Σας καλωσορίζω με χαρά στις Σπέτσες, ένα μαγευτικό ιστορικό νησί με μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτο φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Είναι χαρά μας να μοιραστούμε μαζί σας τον πλούτο των Σπετσών, όπου η θάλασσα συναντά τον πολιτισμό και η καθημερινότητα την παράδοση».