αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο φθάνει σήμερα (9/2) στην Κύπρο. Αρχικά θα ενημερωθεί από τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, για το πού βρίσκονται οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και την ευρύτερη κατάσταση προτού ξεκινήσει τις επαφές της.
Λευκωσία – Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου
Αύριο, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών η κυρία ντι Κάρλο θα δει πρώτα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 10:30. Κατόπιν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 12:00. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, αντικείμενο των επαφών Ντι Κάρλο στη Λευκωσία θα είναι «η πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας άτυπης συνάντησης σε διευρυμένη μορφή».
Εν συνεχεία η αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ θα μεταβεί, στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου και στην Άγκυρα στις 13 Φεβρουαρίου,για συζητήσεις όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά σύμφωνα με το λεκτικό του αναπληρωτή Εκπροσώπου του γ.γ. «και για άλλες περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις».
Η περιοδεία ντι Κάρλο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων του διεθνούς οργανισμού αφού η αξιωματούχος του ΟΗΕ θα υποβάλει έκθεση στον Αντόνιο Γκουτέρες από την και θα εξαρτηθεί η σύγκληση ή όχι πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό. Παρόλο που η κήρυξη αδιεξόδου θεωρείται ιδιαίτερα απομακρυσμένο ενδεχόμενο σ’ αυτή τη φάση, το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, κυρίως λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών εκτός του συμπεφωνημένου πλαισίου, είναι εξαιρετικά μεγάλο.