Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η αναγγελία ίδρυσης νέου κόμματος έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεσοπρόθεσμα οι εξελίξεις ανοίγουν νέες δυνατότητες αλλά και προκλήσεις για το κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, σήμερα ο Πέτρος Παππάς αναμένεται να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του. Παρόμοιες κινήσεις αναμένονται σύντομα και από τους Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Αλέκο Αυλωνίτη. Με αυτές τις αποχωρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισοφαρίσει τον αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά θα διατηρήσει τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση λόγω της αναγνώρισης από τις τελευταίες εκλογές.
Στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κασσελάκη, αποφασίστηκε να μην αποδοθεί ευθύνη στους βουλευτές που στηρίζουν τον ίδιο για την αποδυνάμωση του κόμματος. Έτσι, εννέα βουλευτές θα παραιτηθούν από τα καθήκοντα τους στην κοινοβουλευτική ομάδα και θα εστιάσουν στις τοπικές εκλογικές περιφέρειές τους.
Μεταξύ των βουλευτών που παραμένουν δίπλα στον Κασσελάκη είναι οι Βαγγέλης Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη και άλλοι, ενώ σε αυτούς προστίθεται ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επανήλθε στον κύκλο υποστηρικτών του Κασσελάκη μετά από ένα διάστημα αποστασιοποίησης.
Καταγγελίες και εντάσεις στο συνέδριο
Στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας κατατέθηκαν μηνύσεις από συνέδρους για απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και παρακώλυση εκλογικής διαδικασίας, καταγγέλλοντας παρατυπίες και παρεμπόδιση εκλογέων. Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη είχε την υποστήριξη των δύο τρίτων των 4.200 συνέδρων, ενώ η ομάδα Κασσελάκη κατηγορείται για διασπορά αναληθών πληροφοριών.
Επίσης, αποφασίστηκε η αλλαγή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την έγκριση υποψηφιοτήτων όπως αυτές του Παύλου Πολάκη και του Νικόλα Φαραντούρη. Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα, ενώ αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις.
Το σκηνικό πυροδοτείται από εντάσεις σχετικά με την οργάνωση του συνεδρίου, με αποκλεισμούς και καταγγελίες για περιοχές που δεν εκπροσωπήθηκαν, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς. Επιπλέον, σημειώθηκαν προβλήματα με τους κωδικούς πρόσβασης των συνέδρων, που σε πολλές περιπτώσεις παραδόθηκαν καθυστερημένα, περιορίζοντας τη συμμετοχή στις ψηφοφορίες.
Στον «Πολυχώρο Γκάζι» δημιουργήθηκε δεύτερος χώρος παρακολούθησης των ομιλιών, όπου οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις από γιγαντοοθόνη.