Σήμερα, εξήντα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές ενώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τη συμφωνία εμπορίου με το Ισραήλ. Η έκκληση έρχεται καθώς η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζα, η οποία διαρκεί σχεδόν 11 μήνες, έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου, με δραματική αύξηση των θανάτων δημοσιογράφων.
Από την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επιβάλει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου, οδηγώντας στην επιβολή καθεστώτος λογοκρισίας, αναφέρουν οι ΜΚΟ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Οι οργανώσεις ζητούν από τον Υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, και τον Επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να αναστείλουν τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ και να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις σε όσους είναι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από τις 7 Οκτωβρίου, πάνω από εκατό Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, καθώς και δύο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι συνάδελφοί τους, έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτή η περίοδος είναι η πιο φονική για τους εργαζόμενους στον Τύπο εδώ και δεκαετίες, με ορισμένα θύματα να γίνονται στόχοι στοχευμένων επιθέσεων.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν επίσης την απαγόρευση εισόδου για ξένους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας και τις αυθαίρετες συλλήψεις εργαζομένων στην ενημέρωση, με τουλάχιστον 49 τέτοιες περιπτώσεις.
Η καταγραφή των συνεπειών της σύγκρουσης δείχνει ότι, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, 1.199 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, με τους περισσότερους να είναι άμαχοι. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, με 105 από αυτούς να παραμένουν όμηροι και 34 να έχουν ανακηρυχθεί νεκροί. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 40.405 θανάτους και 93.468 τραυματισμούς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.