Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2024, προειδοποιεί για τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και καλεί ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα το 2025. Παρά την αναγνώριση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα, η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι διεθνείς εξελίξεις.
Η Αβεβαιότητα των Γεωπολιτικών Κινδύνων
Η ΕΚΤ επικαλείται κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον:
- Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
- Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
- Η πιθανή κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν.
- Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2024.
Όπως τονίζει η ΕΚΤ, αυτοί οι κίνδυνοι, λόγω της εγγενούς αβεβαιότητάς τους, δεν αποτιμώνται πάντα εγκαίρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πραγματικός τους αντίκτυπος συχνά γίνεται αισθητός με χρονική καθυστέρηση, γεγονός που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από τις τράπεζες.
Αύξηση των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων για το 2025
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν το 2025. Ειδικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει να υποστηρίξουν τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού τους με 11,3% κοινά ίδια κεφάλαια Κατηγορίας 1 (CET1), έναντι 11,2% το προηγούμενο έτος. Το CET1 περιλαμβάνει το μετοχικό κεφάλαιο και τα κέρδη εις νέον των τραπεζών.
Η αύξηση αυτή σχετίζεται κυρίως με την εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου κάθε τράπεζας μέσω της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP). Τα πρόσθετα αποθέματα ασφαλείας μέσω της διαδικασίας SREP αυξάνονται από 1,1% σε 1,2% κατά μέσο όρο. Αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι είναι κρίσιμο, καθώς επιτρέπει στις τράπεζες να διανέμουν μερίσματα, να χορηγούν μπόνους και να εξυπηρετούν τα ομόλογα AT1 χωρίς περιορισμούς.
Η Στρατηγική της ΕΚΤ για τη Σταθερότητα
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις αντικατοπτρίζει την προσήλωσή της στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να ενσωματώσουν καλύτερα τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στον σχεδιασμό τους και να διατηρήσουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια απέναντι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η Ανθεκτικότητα του Τραπεζικού Τομέα
Παρά τις προκλήσεις, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο τραπεζικός τομέας διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, στοιχεία που τον καθιστούν ανθεκτικό στις πιέσεις. Ωστόσο, η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο, διασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες κρίσεις και την οικονομική αβεβαιότητα.
Με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ ενισχύει τη θωράκιση των τραπεζών, προκειμένου να παραμείνουν σταθερές και αξιόπιστες απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις οικονομικές προκλήσεις του 2025. Το μήνυμα είναι σαφές: η ενίσχυση των αποθεμάτων δεν είναι απλώς προληπτικό μέτρο, αλλά μια στρατηγική επιλογή για την προστασία της οικονομίας από τις αβεβαιότητες που φέρνουν οι διεθνείς εξελίξεις.