Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής σκηνής, καθώς πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως ο χρυσός, το γάλλιο, το σκάνδιο και το υδρογόνο, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και επενδυτών. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο αναδεικνύουν τη δυναμική της Ελλάδας σε αυτούς τους τομείς, μέσω στρατηγικών έργων που αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της χώρας στον χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών.
Έρευνες για υδρογόνο νότια της Κρήτης
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με την οποία έγινε αποδεκτό το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τη διεξαγωγή ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα “Νότια Κρήτη Ι” και “Νότια Κρήτη ΙΙ”.
Η εκπρόσωπος της Chevron επιβεβαίωσε πως το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι μη δεσμευτικό, ενώ το επόμενο βήμα αφορά την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων που θα ορίσουν τις ακριβείς συντεταγμένες και θα προκηρύξουν διεθνή διαγωνισμό για τις παραχωρήσεις.
Η εν λόγω εξέλιξη αυξάνει τη διεθνή εμβέλεια της Ελλάδας στον τομέα των ερευνών, καθώς ανοίγει τέσσερις νέες θαλάσσιες περιοχές για εξερεύνηση: “Μπλοκ Α2”, “Νότια Πελοπόννησος”, “Νότια Κρήτη Ι” και “Νότια Κρήτη ΙΙ”. Οι εκτάσεις αυτές, συνολικού μεγέθους 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διπλασιάζουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό έρευνα και αυξάνουν τις πιθανότητες εντοπισμού κοιτασμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εμπορικά.
Παραγωγή γαλλίου και σκανδίου στη Βοιωτία
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν και στον κλάδο της παραγωγής κρίσιμων μετάλλων. Στο εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος” της METLEN, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στεφάν Σεζουρνέ και του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.
Η επίσκεψη είχε συμβολικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστική σημασία, καθώς υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, μέσα από την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών. Η επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Στρατηγικών Έργων του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας τη μοναδική ελληνική επένδυση στη λίστα αυτή.
Επιπλέον, το ίδιο εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να παίξει καταλυτικό ρόλο και στην παραγωγή σκανδίου, ενός στρατηγικά σημαντικού μετάλλου, ενισχύοντας τη βιομηχανική αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που το σχετικό έργο βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, οι πληροφορίες δείχνουν ότι εξελίσσεται με θετικές προοπτικές.
Νέες επενδύσεις στον χρυσό από την Eldorado Gold
Ο μεταλλευτικός τομέας της Ελλάδας δέχεται νέα ώθηση, καθώς η καναδική εταιρεία Eldorado Gold εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στη χώρα. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας μεταλλουργίας στη Χαλκιδική, καθώς και την εκμετάλλευση κοιτάσματος χρυσού στον λόφο Περάματος στη Θράκη.
Η επένδυση στη Θράκη, συνολικού ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται η τελική πρόταση της επιτροπής διερεύνησης των εναλλακτικών τεχνολογιών για τη μονάδα μεταλλουργίας, ένα ζήτημα που βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, τόνισε πως η επένδυση αυτή θα επιτρέψει στη χώρα να εξάγει τελικό προϊόν αντί για πρώτες ύλες, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από αγορές του εξωτερικού. Σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα το 60% της παραγωγής της εταιρείας εξάγεται στην Κίνα.
Επιπλέον, ο κ. Μπαλάσκας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς την εξασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, μέσω του “Critical Raw Materials Act”, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις στη μεταλλουργία. Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Καναδά – ΗΠΑ οδηγούν τον Καναδά σε ενίσχυση των οικονομικών δεσμών του με την ΕΕ, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει και την Ελλάδα.
Οι πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις και στρατηγικές πρωτοβουλίες καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό παίκτη στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών. Οι έρευνες για υδρογόνο νότια της Κρήτης, η παραγωγή γαλλίου και σκανδίου στη Βοιωτία και οι νέες επενδύσεις στον χρυσό στη Θράκη και τη Χαλκιδική είναι ενδεικτικές της δυναμικής που αναπτύσσει η χώρα στον τομέα της εξόρυξης και της μεταλλουργίας. Οι εξελίξεις αυτές δεν ενισχύουν μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη στρατηγικών πρώτων υλών.