«Η Silicon Valley της Ινδίας στο software θέλει να συνδεθεί με το hardware της Ελλάδας στη νανοτεχνολογία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς»: με τη φράση αυτή, ο ιδρυτής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Organic ElectronicTechnologies (ΟΕΤ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A, έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το στίγμα των δυνατοτήτων για ανάπτυξη συνεργειών, που διαπίστωσε κατά την πρόσφατη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία. «Μιλάμε για μια χώρα 140 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, πολύ μπροστά σε κάποια πεδία, επιχειρήσεις της οποίας ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά, στα οποία η χώρα μας πρωτοπορεί. Όλο αυτό δημιουργεί προοπτικές άμεσων συνεργασιών και μεταφοράς της ελληνικής τεχνολογίας στην Ινδία» πρόσθεσε -χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για την πιθανή μορφή των συνεργασιών- ο δρ Λογοθετίδης, άρτι αφιχθείς στη Θεσσαλονίκη από την αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, που διοργάνωσαν η Ένωση Συνδέσμων και Ενώσεων Ινδικών Επιμελητηρίων, ο φορέας Enterprise Greece και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους Ινδούς είναι το γεγονός ότι σήμερα δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο αυτοματοποιημένο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, με τη στήριξη του ευρωπαϊκού project Flex2Energy. Το εργοστάσιο, εξήγησε, πρόκειται να είναι έτοιμο, βάσει χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος του 2025, ώστε να αρχίσει η πιλοτική λειτουργία του, ενώ θα συνδυαστεί με ένα κέντρο αριστείας στους τομείς των οργανικών ηλεκτρονικών και της νανοτεχνολογίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2029. Οι δύο αυτές εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι όχι απλά θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και θα μπορούσαν να αναδείξουν τη Βόρεια Ελλάδα σε «ορατή» διεθνώς «παίκτρια» σε έναν τομέα αιχμής.
«Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, ελαφρά, ημιδιαφανή, εύκαμπτα, προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μπορούν να παραχθούν μαζικά μειώνοντας το κόστος παραγωγής και έχουν ουσιαστικά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι Ινδοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα της Κίνας, οπότε αναζητούν νέα, με μεγάλη προοπτική, που είναι και πιο συμβατά με τις ανάγκες της χώρας τους. Η Ινδία είναι μια χώρα που χρειάζεται πολλή τροφή και τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά μπαίνουν σε θερμοκήπια και αγρούς. Επιπλέον, η Ινδία είναι μια χώρα με 14-16 ώρες κάθετης ηλιοφάνειας ημερησίως, και τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν σκίαση, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν και στη μείωση της κατανάλωσης νερού. Με άλλα λόγια, η Ινδία χρειάζεται την καθαρή ενέργεια, την αύξηση της παραγωγής τροφής και τη μείωση της κατανάλωσης νερού, κάτι που με μοναδικό τρόπο προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά της ΟΕΤ, των οποίων η παραγωγή συνδέεται με τις πρώτες ύλες και τα χημικά προϊόντα που παράγει η βιομηχανία της Ινδίας. Το γεγονός αυτό, αλλά και η σύνδεσή τους με την τεχνητή νοημοσύνη και τους αυτοματισμούς, που απαιτεί η εγκατάσταση μιας τέτοιας αυτοματοποιημένης βιομηχανίας, δημιουργούν νέες προκλήσεις για τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς» εξήγησε.
Ο τελευταίος σταθμός της επιχειρηματικής αποστολής ήταν η Μπαγκαλόρ, εκεί όπου η 17η Cross Road, στο προάστιο HSR Layout, ονομάζεται από τους ντόπιους «οδός των Μονόκερων» και είναι τμήμα της Silicon Valley της Ασίας, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερες ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα σημαντική στη σειρά επαφών που είχε ο δρ Λογοθετίδης με εκπροσώπους των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ινδίας στην Μπαγκαλόρ ήταν -κατά τον ίδιο- η συμβολή του Lugun Amrit, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα και ταξίδεψε από το Νέο Δελχί στην Μπαγκαλόρ για να συντονίσει την επιχειρηματική ημερίδα και τις συναντήσεις. Η ελληνική αποστολή στην οποία συμμετείχαν 120 άτομα έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια, επιχειρηματικά φόρα και συναντήσεις στις 19-24 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπαγκαλόρ, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία και των παράλληλων δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας μια τεχνολογία, παγκοσμίως πρωτοποριακή, που πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί» σημειώνει ο καθηγητής αναφερόμενος στο υπό δημιουργία εργοστάσιο και προσθέτει: «Γύρω από ένα τέτοιο εργοστάσιο μπορούν δυνητικά να δημιουργηθούν δεκάδες άλλες εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Δεν έχει ξανασυμβεί να έχουμε στη χώρα τέτοια κάθετη τεχνολογία, που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για παραγωγή σε ελληνικό έδαφος και εξαρτάται από εμάς, πόσο μεγάλο θα γίνει αυτό που ξεκινάει τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Λογοθετίδης._
Αλ.Γ
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο δρ Στ. Λογοθετίδης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ