Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει βελτιωμένα μεγέθη, αν και περαιτέρω πρόοδος θα μπορούσε να επιτευχθεί, ιδιαίτερα μέσα από αλλαγές στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα. Αυτή είναι η θέση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΚΠΒ), όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας του έκθεσης. Οι στόχοι για το νέο έτος περιλαμβάνουν την αύξηση των εσωτερικών πόρων χρηματοδότησης επενδύσεων μέσω τραπεζών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται το 2026. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη για προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που θα φέρουν τεχνογνωσία, καθώς και για στροφή σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στον κλάδο της μεταποίησης, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, ειδικά μεταξύ των γυναικών και των νέων, καθώς, παρά τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, η απασχόληση παραμένει χαμηλή, γύρω στο 60%.
Συμπληρωματικά, το ΓΚΠΒ υπογράμμισε την ανάγκη για στοχοπροσήλωση στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την ψηφιοποίηση και τη λειτουργία του Δημοσίου, όπως και τη βελτίωση της παραγωγικότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στη λειτουργία και στις δαπάνες του Δημοσίου. Σημειώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης λειτουργικών δαπανών, και ότι η εξοικονόμηση κεφαλαίων θα μπορούσε να μεταφέρεται στο ΠΔΕ του επόμενου έτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι, παρόλο που οι απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν επιταχυνθεί, η γραφειοκρατία καθυστερεί την έγκαιρη διάθεση πόρων στην πραγματική οικονομία.
Όσον αφορά τη βελτίωση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, προτάθηκαν λύσεις όπως η κινητικότητα και η αξιολόγηση των εργαζομένων, καθώς και η επισκόπηση δαπανών. Το ΓΚΠΒ κατέστησε σαφές ότι η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί στρατηγικές παρεμβάσεις και εστιασμένες μεταρρυθμίσεις, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να βελτιώνεται, διατηρώντας μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.